Planificam această întâlnire de câteva săptămâni bune, știam ce întrebări o să-i adresez (bănuiam doar) și abia așteptam să-l cunosc. După ce am schimbat data și ora de câteva ori și câteva mesaje de genul: „mai vedem”, am ajuns în ziua în care l-am cunoscut pe sculptorul Pavel Obreja. Am avut o discuție de o oră și abia acum cred că pot să-ți povestesc și ție câte ceva despre acest artist. 

Dorința mea de a-l cunoaște pe Pavel Obreja este explicabilă. Sper, între timp, să te molipsesc și pe tine. De fapt, s-ar putea s-l știi deja. Da, da sigur îl cunoști, măcar puțin, dacă te-ai plimbat măcar o dată pe Strada Pietonală și dacă ai zărit, măcar cu colțul ochiului „Sculptura Îndrăgostiților”. Legi bine ce-ți zic – Pavel Obreja e autorul acestei frumoase opere.

Pe mine însă nu ea m-a motivat să-l chem la un Live Instagram, dar o cu totul altă lucrare. Aceasta, despre care îți vorbesc acum are dimensiuni mai mici și am observat-o într-un moment de plictiseală digitală glisând prin pagina de Facebook. Era vorba despre o luptă, lupta oastei lui Ștefan cel Mare cu oastea Otomană, întruchipată într-un set de șah! Uite din acel moment pornesc originile interviului pe care îl citești acum.

Așa începe povestea lui…

Ideea pentru această lucrare a apărut cam pe vremea când a fost instalată „Sculptura Îndrăgostiților” de pe Strada Pietonală, în anul 2017. La o etapă a creației mele am decis să fac plastică mică, să fac miniatură. Am început de la ceva foarte cunoscut – Ștefan cel Mare, după care, pe parcurs mi-a venit ideea că aș putea face din asta ceva mai mult și așa mi-a venit în gând „Bătălia de la Vaslui” unde am și apucat să fac acest set de șah.

L-am lucrat treptat, piesă cu piesă – pe Ștefan, apoi pe soția lui, apoi niște ofițeri… În 2020 acest set a fost finisat definitiv și expus publicului.

Eram foarte curios ce reacții va stârni acesta când îl voi plasa pe Facebook, iar impactul a fost cu adevărat mare! De fapt, mă și așteptam la această reacție. Acest set de șah a fost chiar și mai strigător decât „Sculptura Îndrăgostiților”, ajungând să mă întrebe despre el persoane chiar și din America. Lumea îmi scria cu intenția de a mă întreba cât costă și alte detalii legate de el. Impactul a fost mare, eu m-am așteptat la asta și sunt bucuros.

5000 € – un preț cinstit

În acest preț intră foarte multe lucruri începând cu primul pas pe care l-am făcut în acest domeniu – cel de a învăța la o instituție de artă, până în prezent, tot acest parcurs costă.

Este o lucrare valoroasă în care am depus foarte multă străduință și suflet. Am făcut istorie în istorie. Iar cei care își doresc această lucrare cu adevărat și-o permit.

…că tot am ajuns aici, ești curios(oasă) dacă a vândut Pavel setul de șah sau nu? Afli imediat. 

Am vândut un set de șah, dar nu pe cel original. În momentul în care cineva dorește să facă o comandă, eu am acest set de șah pe care îl prezint, clientul îl vede, analizează cum arată acest set de șah, după care decide – vrea să-l procure sau nu. În momentul în care el se decide să cumpere setul – eu fac o copie.

… Bine, bine știu că-ți pui și întrebarea aceasta: Cine e deținătorul setului de șah? (spoiler: chestia asta va rămâne o enigmă pentru noi)

Nu pot divulga identitatea persoanei care a cumpărat setul de șah, a fost o solicitare cu intenția de a fi în anonim. Ceea ce pot să vă spun este doar faptul că este o persoană de la noi, din Republica Moldova, și nu este o persoană pe care să o poți vedea la televizor sau interviuri.

Invitație într-un suflet creator, o accepți?

Atunci când creez mă deconectez un pic de realitate, încep să am un fel de adrenalină, pot să nu aud nici muzica, nimic în jur, sunt foarte concentrat. Această fază nu durează foarte mult, în jur de 10-15 minute, după care revin în contact cu realitatea, fac o mică pauză apoi mă reîntorc la muncă.

Apoi, eu încerc să creez indiferent de dispoziție sau stare de spirit, nu neapărat anume buna dispoziție este productivă. Orice dispoziție trebuie să fie productivă. Lucrul trebuie făcut nu cum dictează dispoziția, dar cum dictează rațiunea.

Momentul în care ne lăsăm un pic „mai moale”, acest moment poate să dureze foarte mult, în schimb impunându-ne să lucrăm, pofta de lucru vine. Celebra zicală zice că pofta vine mâncând, așa e și cu arta.

Chiar și artistul are „preferații” lui

„Evadarea lui Mercur”

Această lucrare ne face să contemplăm asupra faptului că nu este neapărat să fim legați de un loc anume. Noi suntem obișnuiți să gândim sau să facem lucrurile prin comparație. În momentul în care mergi în altă parte, vezi altă lume, poate să-ți vină alte idei, ceva mai nou și mai interesant. „Evadarea lui Mercur” este acel personaj care își poate permite, cu ajutorul baghetei sale magice, să fie în 3 locuri în același timp. În cadrul acestei lucrări se pune accent pe libertatea cunoașterii, libertatea lumii. Această lucrare mă reprezintă și pe mine. Eu, de exemplu, am mers să-mi caut inspirația în Kiev. Deci această lucrare are și o notă personală.

„Tandem”

Este o figură stilizată, o figură feminină care își ține cu o mână părul, iar în cealaltă mână are un bec. Aceste două mâini reprezintă un tandem, un sistem ce lucrează în legătură: când o mână coboară, cealaltă se ridică. Mâna care ține becul este momentul creator, inovația. Cealaltă mână este momentul distrugător (când creezi ceva, în același timp și distrugi ceva). Drept exemplu să luăm Centrala Atomică de la Cornobîl – a fost făcută pentru oameni, dar ce impact negativ a adus… Sunt si alte exemple de invenții bune, dar care, în același timp aduc și multe consecințe distructive. În această lucrare am ilustrat această idee.

„Simptome”

Este un portret cu mâna sub bărbie, el reprezintă omul viclean, omul care are o privire șireată. Este persoana care spune una, dar în realitate gândește altfel. Pot spune că această lucrare are și o notă politică.

Sper că-ți place interviul și că, așa cum menționam la început, acum dorești să-l cunoști mai bine pe Pavel Obreja. Cu toate acestea, în versiunea interviului, pe care o ai acum în fața ta, nu voi trece prin toate detaliile discuției, țin să păstrez un soi de intrigă și, nu am să ascund, mi-ar plăcea să urmărești și versiunea live a interviului.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Revista EA.md (@revistaea)

Sursa foto & video: Facebook & Instagram