Mariana Lozovanu își amintește perfect ziua când a ajuns în SUA, dar probabil soțul ei și mai bine – din cauza căldurii dogoritoare a Arizonei – zona din State în care stau până acum. Au avut noroc mare de oameni și nu încetează să le mulțumească de fiecare dată când au ocazia. A doua zi importantă pe care nu o vor uita este ziua de Paște din 2014 – anume atunci s-au unit la un loc mai mulți moldoveni din zonă și-au pus bazele comunității diasporei noastre de acolo – acum circa 200 de oameni. Aflați povestea comunității și cum reușesc moldovenii din Arizona să împace tradițiile noastre cu cele americane.

Loteria ne-a adus… aproape de deșert

„Am ajuns în SUA pe 2 iulie 2010, într-o zi toridă de vară. Aburul de căldură care ne-a pălit că o mână grea a rămas și azi în amintirea noastră. Dar o căldură uscată și frumoasă zic eu. În Arizona umiditatea anuală e în medie de 35%. Mie îmi place căldura, soțului nu prea, dar a ajuns să o suporte aceste câteva luni pe an (râde). Am fost binecuvântați să fim întâlniți aici de doi moldoveni pe care nu îi întâlnisem niciodată: Veaceslav Mutu și Valentin Todorica. Erau unicii oameni de suflet pe care i-am cunoscut și cărora le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru noi, lor și familiilor acestora. Știam că o să fie bine de la început, fiindcă Dumnezeu a lucrat prin oameni buni care ne-au îndrumat corect.

Oamenii și atitudinea lor ne-au schimbat și pe noi

Mariana Lozovanu

Nu știam nimic la început și ascultăm cuminți de toți care ne povesteau cum să facem și de unde să o începem. Eram fericiți că am fost duși într-un apartament mobilat cu toate condițiile de trai, cu o bucătărie plină cu produse alimentare, într-un complex dotat cu sală de fitness, bazin, jacuzzi și bazin. Ne simțeam ca în vacanță – efectiv! și acesta a fost un început frumos al aventurii noastre americane. Vreau să mai menționez încă un bun prieten al nostru, Nicolae Nicolaescu, care a câștigat și el loteria vizelor, așa că orice greutate am trecut-o ușor inclusiv alături de el. Greutățile pe care le-am avut au fost mai mult la nivel de mentalitate, fiindcă noi veneam dintr-o lume total diferită de cea de acolo. Oameni zâmbitori și amabili care te opresc pe drum să îți facă un compliment, casieri care te întreabă dacă ai găsit tot ce trebuie la magazine, oameni care se opresc să te întrebe dacă ești bine când îți văd față confuză.. erau lucruri stranii pentru noi, dar atât de plăcute, încât ne-au transformat total modul de a gândi.

E greu să vii singur într-o lume necunoscută

Ne-am susținut reciproc și optimismul meu cu realismul lui ne-au ajutat să îndrăgim Arizona și Statele Unite. Moldovenii sunt mult mai receptivi departe de casă – asta am observat. Probabil sunt mai doriți unul de altul și merg la compromisuri mai mari ca să se țină aproape. Desigur avem și moldoveni care fug de moldoveni, dar fiecare face cum se simte mai bine. Perioada mai grea a fost când a apărut pe lume Victoria și a trebuit să o las, la numai 8 săptămâni, cu cineva și să mă întorc la muncă, fiindcă altfel pierdeam jobul. Am renunțat la job și am ales să stau lângă ea și îi mulțumesc soțului care a avut grijă să pot fi lângă ea și să mă bucur de fiecare secundă. Aceeași poveste s-a repetat și după ce s-a născut Nicholas, al doilea copil al nostru. Lucram la „Phoenix University” atunci și am lăsat jobul ca să pot să îl cresc eu. La acest capitol America mai are de lucru, cred eu, dar sperăm că într-o zi toate mamele vor avea șansa să își crească copiii măcar până la un an, păstrându-și locul de muncă garantat pe toată perioada maternală.

Ne-a unit pe toți o sărbătoare de Paște

În Arizona nu sunt mulți moldoveni. La moment sîntem probabil în jur de 200 moldoveni. Ne-am adunat cei mai mulți în același an în primăvara anului 2014, când am sărbătorit Paștele împreună. Tot acolo s-a hotărât formarea Comunității Moldovenilor din Arizona care, anul trecut, a sărbătorit 5 ani de activitate. Pentru cei care doresc să afle mai multe despre evenimentele noastre pot vizita site-ul comunității: moldovaarziona.com. Ne adunăm în jur de 100 persoane la evenimente precum: Ziua Comunității, Acasă la Moș Crăciun și Revelion, de Paște sau la Ziua Independenței Republicii Moldova.

Tradițiile americane, preluate și de moldoveni

Cum am menționat mai sus, ne întâlnim de 2-3 ori pe an, dar ne întâlnim mai des la evenimente de familie: baby-showers (se adună femeile și fac sărbătoare surpriză viitoarei mămici, aduc cadouri sau dăruiesc bani ca ajutor pentru copil); Bridal-shower e o altă sărbătoare Americană care ne place și iar ne adunăm multe fete (înainte de nuntă viitoarea mireasă face o petrecere doar cu fete, dansuri, cadouri și concursuri); zilele de naștere pe care le avem și petreceri de casă nouă. Altfel spus, suntem ocupați aici în fiecare weekend, avem deja cumătri, fini sau nași printre membrii comunității și e bine așa. E greu acum cu COVID-19, ne-am izolat complet, dar mai facem întâlniri virtuale pe Zoom.

Îi ducem pe copii și la biserică ortodoxă

Copiii trebuie să cunoască tradițiile noastre și să știe de unde vin rădăcinile părinților lor. Le place să spună poezii în limba română la Ziua Comunității, spre exemplu; participă la festivalul românesc, organizat în fiecare an la biserica ortodoxă din Glendale. Avem o echipă puternică și foarte receptivă la baza comunității noastre și asta ne ajută foarte mult la organizarea evenimentelor. Compania „GoDaddy”, în care activez acum, ne susține mult comunitatea noastră și pentru asta suntem extrem de recunoscători.

Pască moldovenească și egg hunting american

Paștele de acasă se simte în mirosul cozonacului și bucatelor tradiționale. O avem la noi pe bunica și pe bunelul din Moldova și e tare bine cu ei – nu ne lasă fără tradiții. Ei îi învață pe nepoței cum să coacă pască, să vopsească ouă și să spună „Hristos a Inviat”. Copiilor tare le place „egg hunting-ul” american – goana după ouă umplute cu dulciuri. Am organizat de multe ori în comunitate Paștele și tare ne-am dorit și anul acesta să ne întâlnim, dar din cauza pandemiei vom ciocni ouăle pe Zoom”, spune Mariana Lozovanu.

Luminați-vă sufletele cu credință

Vreau să le doresc un Paște fericit tuturor. Să lase frica și panica în trecut și să primească lumina Domnului Isus Hristos în suflete lor. Știm că toți trecem printr-o perioadă grea acum, dar după orice furtună răsare soarele. Moldovenii sunt un neam unic în toată lumea și cel mai scump pentru mine. Va îmbrățișez cu drag pe toți și aveți grijă de voi. Faceți bine și nu așteptați nimic înapoi, binele vi se va întoarce! Nu judecați și acceptați oamenii așa cum sunt, într-o zi fiecare poate ajunge în aceeași situație. Iertați-vă unii pe alții, fiindcă la sfârșit nu mai contează pe cine te-ai supărat sau cu cine nu vorbești, dar cum ai trăit viața și ce ai lăsat în urma ta. Vă iubesc și sperăm să ajungem în vacanța de vară acasă, în Moldova.