Grupul de inițiativă al Părinților Solitari, organizați sub o Asociație Obștească ce vrea să reprezinte interesele părinților în modernizarea și ajustarea la condiții normale a situației din grădinițele din capitală vine cu un nou apel. Aceștia se adresează premierului Pavel Filip pentru a se implica personal în remedierea mai multor probleme sesizate în diferite instituții preșcolare, dar și în sistem, în general. Vedeți mai jos textul scrisorii:

Stimate domnule Prim-ministru Pavel Filip,

„Ne adresăm cu această scrisoare deschisă, fiindcă nu mai vedem soluții, se pare că în țara noastră cetățenii, în special copiii, nu mai contează, iar încălcarea prevederilor legale și a drepturilor cetățenești de către orice funcționar public deja este o practică înrădăcinată și pe larg răspândită.

Pe parcursul ultimului an, părinții au depistat și sesizat numeroase nereguli din cadrul sistemului de educație timpurie cum ar fi: calitatea alimentației și a procesului educațional, lipsa de finanțare, insuficiență acută de cadre, igiena proastă a încăperilor și corupția sistemică din acest domeniu.

Dar se pare că acestea probleme care afectează serios calitatea vieții familiilor cu copii, dar și sănătatea micuților, li se par insuficiente funcționarilor din domeniul educației. Aceștia continua sa acționeze în detrimentul familiei și copilului, astfel că în acest an părinții se confruntă cu o altă problemă extrem de importantă – închiderea grădinițelor în perioada de vară.

Solicităm implicarea D-stră în soluționarea problemei expuse, deoarece acțiunile autorităților sunt de o duritate fără precedent, și se operează cu închiderea ilegală și masivă a grădinițelor pe termene de la 30 până la 90 zile, în multe cazuri – contrar voinței părinților. Se pare că totul e decis deja de cineva „de sus”, fiindcă scenariile aplicate cu multă insistență în marea majoritate a grădinițelor sunt identice:

– dezinformarea și manipularea părinților cu argumente false, precum că ar exista prevederi legislative și închiderea grădinițelor este deja decisă și nu poate fi influențată de nimeni;

– acordarea pentru perioada vacanței, a locurilor în alte grădinițe, care sunt amplasate la distanță considerabilă de casă, astfel ca aceste alternative să fie din start inacceptabile pentru părinți (cazul grădiniței nr.98 din Chișinău);

– acordarea pentru perioada vacanței a locurilor în 3 grădinițe consecutiv, câte 2 săptămâni în fiecare (cazul grădiniței nr.5 din mun. Chișinău);

– suprapunerea perioadelor de închidere a grădinițelor aflate în același cartier, pentru a argumenta lipsa alternativelor de distribuire în vecinătate, sau sub același pretext de a acorda alternativa de a frecventa o altă grădiniță doar pentru o parte din timpul vacanței forțate (cazul grădinițelor nr.5, 100 și 137 din mun. Chișinău).

Menționăm că la momentul actual, legislația Republicii Moldova nu prevede vacanțe în instituțiile de educației timpurie, fapt aflat în deplină concordanță și cu prevederile Codului Muncii, dar și cu realitățile economice a țării noastre, fapt ce permitea părinților să meargă liniștit la locul de muncă și să poată munci productiv și eficient. Totodată, din anul 2015 se află în elaborare Regulamentul-cadru al instituției de educație timpurie, care includea prevederi privind închiderea grădinițelor pentru o perioadă de 42 de zile în timpul verii.

Sefa-gradinitei-inspectate-de-filip-si-a-dat-demisia-28871

În pofida faptului că părinții și-au expus dezacordul privind vacanța de 42 de zile pentru instituțiile preșcolare prin lansarea și semnarea unei petiții online (cu peste 3000 de semnături), dar și a faptului că Regulamentul menționat nu a intrat în vigoare și nu a fost publicat în Monitorul Oficial, autoritățile deja au sistat activitatea multor grădinițe, copii fiind la propriu alungați din instituțiile preșcolare, la fel cum ai alunga din casă un oaspete nepoftit.

Atenționăm, că ordinele de închidere a grădinițelor, publicate pe pagina chisinauedu.md denotă încălcări grave din partea funcționarilor, astfel noi am depistat că în marea majoritate a cazurilor ordinele sunt emise în data sistării activității, ce confirmă caracterul abuziv al acestor acțiuni. Ba chiar avem și ordine emise după data închiderii (cazul grădiniței nr.2 din Bubuieci și grădiniței nr.25 din mun.Chișinău).

Ne pare extrem de rău că promisiunile Miniștrilor, dar și a șefilor de departamente din cadrul Ministerului Educației nu costă nimic, iar persoanele responsabile atât din cadrul Ministerului, cât și a Direcțiilor de Educație își pasează responsabilitatea. Astfel, fosta Ministră a Educației, Corina Fusu, în cadrul moțiunii de cenzură din Parlament a spus că instituțiile preșcolare se vor închide conform unui grafic glisant pe termenul de aproximativ 3 săptămâni cu publicarea informației pe pagina Ministerului Educației și alte pagini web.

Mai târziu, în cadrul Emisiunii Intersecția RM de la Accent TV din data de 26.05.2017, unde a participat și reprezentantul Ministerului Educației Crudu Valentin, au fost discutate cazuri concrete de încălcări cum ar fi cel de la Grădinița nr.5 unde ca alternativă a fost propusă părinților varianta de a-și duce copiii câte 2 săptămâni la 3 grădinițe diferite pe perioada sistării activității grădiniței pe care o frecventează; dacă asta este alternativa pe care o prevede pct. 58 al Regulamentului: “în perioada sistării activităţii instituţiei, APL şi conducerea, la necesitate, iau măsuri de asigurare a copiilor neîncadraţi contactând instituţii apropiate, din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, care funcţionează în perioada respectivă şi pot prelua aceşti copii, sau oferă părinţilor alte altenative.”; atunci nu este deloc una sănătoasă. Domnul Crudu a promis să se ocupe personal de acest caz, însă așa și nu a făcut absolut nimic.

În 2015, potrivit Biroului Național de Statistică, grădinițele, au fost frecventate de aproape 150 de mii copii, respectiv, inițiativa Ministerului Educației afectează un număr de aproximativ 100 000 familii. Potrivit Codului muncii, durata concediului este de 28 de zile și este planificat nu mai târziu de 2 săptămâni înainte de sfârșitul anului calendaristic, respectiv părinții nu dispun de posibilitatea de a ieși în concediu atunci când directoarea își dorește sistarea activității grădiniței, iar perioada aflării în concediu nu acoperă întreaga perioadă de sistare a activității grădiniței. Cu atât mai mult, nu toți părinții vor putea să obțină concediu în perioada de vară.

Considerăm că acțiunile și încălcările admise de Ministerului Educației și a Direcțiile teritoriale de Educației afectează grav imaginea Guvernului și a funcționarilor publici, iar adoptarea deciziilor de o importanță socială majoră, fără a lua în considerare punctele de vedere ale părților (în acest caz – părinții care lucrează) și fără a fi evaluat impactul acestor decizii, care va fi unul cât se poate de negativ:

• va crește numărul accidentelor în rândurile copiilor cu vârstă preșcolară;

• copiii în loc să se afle într-un mediu sigur, vor fi nevoiți să meargă cu părinții la lucru în câmp, piață, menaj…;

• mamele copiilor cu vârstă de până la 6-7 ani vor fi discriminate la angajarea în câmpul muncii;

• va scădea considerabil natalitatea;

• va crește numărul emigrărilor peste hotarele țării.

Domnule Prim-Ministru, în una din postările d-stră este scris: „Sunt convins că împreună vom putea dezvolta o administrație publică modernă și eficientă, concentrată pe oferirea serviciilor publice de calitate. Să nu uităm nici o clipă că suntem în serviciul public şi că înainte de orice stă servirea cetăţeanului.”

Considerăm că copiii sunt cei mai importanți cetățeni ai unei țări, pe ei cine îi servește și care este calitatea acestui serviciu? Poate fi considerată oare servirea lor faptul că li se alungă părinții din țară, sunt alimentați prost și necalitativ la grădinițe, le acordați educație prin violență și abuz în instituțiile de învățământ, se închid grădinițele, prin asta expunându-i unor riscuri majore și afectând bugetul familiei?

Domnule Prim-Ministru, solicităm implicare maximă și soluții urgente vis-a-vis de ilegalitățile expuse mai sus, căci dacă nu se face regulă într-un singur domeniu, cum atunci să fie ordine în țară?”

Cu respect, AO Părinți Solidari