În satele Troița, Troian și Vozneseni din raionul Leova, numărul copiilor care frecventează grădinițele este de trei, șapte și, respectiv, 13. Aceste localități sunt parte a aceleiași comune, dar administrația locală refuză să comaseze instituțiile preșcolare, în ciuda costurilor ridicate, transmite europalibera.org.

Grădinița din satul Troița are trei copii în vârstă de doi, cinci și șase ani, iar personalul constă din trei angajate cu jumătate de normă. Satul este locuit preponderent de etnici bulgari, iar majoritatea familiilor au plecat în străinătate.

„Avem un colțișor unde fetele iubesc să gătească, beau ceai, fac cafea și ne servesc pe noi, apoi ne jucăm. Aici avem un dulap cu jucării. În această încăpere avem dormitorul. Înainte aveam mai mulți copii. Din păcate, acum avem doar trei, dar le-am păstrat cel puțin pentru aparență”, susține directoarea grădiniței, Valentina Popova.

Grădinița are un nivel și o capacitate de 25 de locuri.

„Dacă fetița pleacă în clasa întâi, dar ea va pleca pentru că împlinește în noiembrie șapte ani, atunci vor rămâne doar doi copii și grădinița puțin probabil că va funcționa”, spune directoarea.

Grădinița utilizează cărbuni pentru încălzire și dispune de un buget anual de aproape 200.000 de lei. Satul nu dispune de un sistem de canalizare, iar copiii mai mari sunt nevoiți să meargă la toaletă în aer liber.

La o distanță de aproximativ trei kilometri se află satul Troian. În grădinița din acest sat sunt înscriși șapte copii, deși capacitatea instituției este de 40 de locuri.

„E bine de lucrat când sunt mai mulți copii, mai multe finanțe, pentru că astfel ne vine greu să lucrăm”, spune Margareta Chirtoacă, educatoare.

Grădinița nu a funcționat în perioada sărbătorilor de iarnă și s-a redeschis la data de 1 februarie curent.

„Să organizez o sărbătoare… Doi, trei copii vorbesc, cei mici nici nu vorbesc. Nici o poezie nu îi poți învăța, doar dansuri. Desigur că eu mi-aș dori ca peste tot să fie grădinițe, să funcționeze, și nu doar din cauza locurilor de muncă, dar și pentru copii. Ne e jale de copii, să îi ducă de colo, colo. Elevii vin obosiți, dar pe acești copii trebuie să-i trezești la 07:00, ca să urce în autobuz, să meargă în satul vecin la grădiniță”, spune Aliona Arabadji, directoarea grădiniței din Troian.

Un pic mai mulți copii sunt în grădinița din satul vecin, Vozneseni – 13.

„În 2003 am început să avem doar o grupă și până în ziua de astăzi avem doar o grupă mixtă. Avem copii cu vârsta de la trei la șapte ani. E greu cu toate, nu avem apă, aducem apă de la fântână. Ieșire din situație nu este, probabil. Pleacă familiile la oraș, în străinătate și nu rămâne nimeni în sat. Noi nu avem nici la de 0 la trei ani, avem 10 copii în sat”, susține Zinaida Casir, directoarea grădiniței din Vozneseni.

Toate cele trei sate fac parte din comuna Vozneseni. În pofida numărului mic de copii, consilierii municipali au decis să păstreze grădinițele.

„Avem aceeași părere, grădinițele trebuie păstrate. Dacă o să rămână un copil în grădiniță, o să găsim o modalitate”, spune Valeriu Bocancea, primarul comunei Vozneseni.

Pentru întreținerea celor trei grădinițe, inclusiv pentru salariile angajaților, administrația locală cheltuiește aproximativ 900.000 de lei anual. Transferarea copiilor la altă grădiniță ar costa 160.000 de lei per instituție.

„S-a luat în considerare și starea emoțională a copiilor, să nu fie stresați. Dacă copilul este transferat într-un alt sat și vrea acasă, nu este transport de serviciu ca să-l ducă la mama lui. Noi o să găsim finanțare și o să intervenim la Guvern cu o solicitare pentru a acorda asistență financiară suplimentară”, a mai spus primarul comunei.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, grădinițele din sudul țării sunt folosite la jumătate de capacitate, în timp ce cele din Capitală sunt suprasolicitate.

Distribuie articolul: