Joi, 10 iunie curent, se anunță o seară savuroasă. La ora 18.15, în cadrul Librăriei din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea noului roman Margareta noastră, de Dumitru Crudu, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun.

„Dumitru Crudu este unul dintre cel mai valoroși scriitori contemporani ai noștri: nu doar în poezie, ci și în proză. Are multe talente, dar una dintre cele mai mari calități ale sale este capacitatea exemplară de a căuta, de a răscoli în „propriul gunoi”. El știe să caute „în lucrurile neînsemnate”, pline de „eroi ratați”, „oameni mărunți” și „istorii meschine”, ca să ne scoată la lumină ceea ce contează cu adevărat. Crudu știe că ciupercile bune cresc în gunoi şi mai ştie să le distingă: cele prea frumoase te otrăvesc, cele mai putin atrăgătoare te hrănesc. Asta e o calitate de mare scriitor: în lucrurile mici, mărunte, degradate, să ştii să cauți şi să găseşti ascunsă viaţa în plinătatea ei tragică, veselă, tristă şi uneori fericită. Viața noastră tragică şi fericită e aici, în lucrurile mici, nu în altă parte. Şi o găsiţi povestită mai ales în cărţile lui Dumitru Crudu – începând cu cel mai nou roman al său pe care-l aveţi în fată”, scrie Vasile Ernu.

Evenimentul va fi moderat de Emilian Galaicu-Păun, , scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier, iar alături de autor se vor regăsi Lucia Țurcanu, Ion Buzu, Tatiana Ciocoi.

Foto: Shop.cartier.md

„Acest roman e inspirat din câteva întâmplări de-ale mele trăite alături de poetul Eugen Cioclea. Inițial, am vrut mai degrabă să scriu o povestire despre Cioclea, dar, scriind-o, aceasta s-a dilatat ca un plămân care se umple cu aer, până s-a transformat – cumva pe neobservate – într-un roman. În acest roman. În prima versiune, pe personajul principal îl chema Eugen Cioclea. Cu cât înaintam însă cu scrisul, personajul meu începea să se distanțeze tot mai mult și mai mult de prototipul său, încât, la un moment dat, m-am trezit că diferențele erau atât de mari, că ar fi fost o blasfemie să-l cheme și mai departe Cioclea; diferențele erau mai mari și mai numeroase decât asemănările, de aceea, pur și simplu era o chestie de bun-simț ca să-i schimb numele, unde mai pui că începu să semene cu alți poeți, poate, chiar mai mult decât cu Cioclea. Iată de ce i-am și dat un alt nume. Cu toate astea, romanul pe care l-ați deschis și voi acum și ați început să-l citiți i-l dedic nimănui altcuiva decât poetului Eugen Cioclea”, Dumitru Crudu.

Dumitru Crudu (născut în 1967, în Flutura, Ungheni, Republica Moldova) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România (Alegerea lui Alexandru Sutto). Este primul dramaturg român jucat în Africa și în America Centrală. În proză a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia. Cu romanul Un american la Chișinău a fost nominalizat la premiul Visegrad Eastern Partnership Literary Award din Bratislava și la premiul pentru proză al revistei Observator cultural. În 2018, pentru cartea de proză scurtă Salutări lui Troțki a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. În 2019 a publicat romanul Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici. Unul dintre romanele sale, Oameni din Chișinău, a fost tradus în limba cehă, iar o parte din povestirile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană și suedeză și au apărut în reviste literare și antologii.

Cartea poate fi procurată online.