Într-o lume în care stresul și presiunea ne pândesc la fiecare pas, este foarte important să știm cum să scăpăm de aceste stări distructive. Ți s-a întâmplat vreodată la sfârșitul unei zile de lucru, chiar dacă ai terminat toate sarcinile, să îți simți corpul în tensiune? Cum să scăpăm de acestă stare? Aici ne vin în ajutor sfaturile și tehnicile unui neurocercetător.

1. Conectarea la corp

Creierul uman se relaxează în momentul în care îi permiți să se așeze „pe banca de rezervă” și să nu mai ruleze non-stop câte un gând. Cum poți face acest lucru? Prin respirație profundă și conectare la corp.

Dacă termenul de „conectare la corp” nu îți sugerează decât confuzie, află că nu este vorba despre ceva complex și dificil. Poți face o „scanare” a corpului chiar după ce închizi laptopul de la job și te așezi confortabil pe un fotoliu sau pe canapea.

Respiră adânc, expiră și mai adânc, și îndreaptă-ți atenția către degetele tale de la picioare. Cum se simt? Sunt tensionate sau relaxate? Le este frig sau le este cald? Mută-ți atenția către tălpi, apoi către glezne, gambe, genunchi, coapse și șolduri. Continuă cu abdomenul, pieptul, umerii, brațele, gâtul și capul.

Făcând acest lucru, îi permiți corpului să revină în centrul atenției. Drept urmare, vei reuși să eliberezi tensiunea acumulată în timpul zilei și vei reuși să te conectezi mai bine și la emoțiile tale.

2. Creativitatea

Când cauți tehnici care eliberează tensiunea, nu te duce mai departe până nu iei în mâna un creion și o foaie. Practicile creative pot fi suficiente, uneori, ele ajutându-te aproape instant să scapi de griji și gânduri intruzive.

Creativitatea se poate manifesta sub foarte multe forme, așa că nu ezita să încerci ceva nou în fiecare zi, până găseșți ce ți se potrivește perfect. Poate fi vorba despre dans conștient și liber, pictură, desen, muzică sau chiar proiecte DIY.

3. Vizualizarea

Încearcă acest exercițiu „prescris” de neurocercetatori, care funcționează oriunde te-ai află. Așază-te comod, respiră, iar dacă spațiul îți permite, închide și ochii. Imaginează-ți cum în jurul tău se formează, cu fiecare inspir, o bulă magică de protecție. Pe inspir, aceasta devine din ce în ce mai clară, iar pe expir toate grijile ies din ea și nu se mai întorc.

Vizualizează bula în ce nuanțe dorești. Oferă-i textură, miros, imprimeuri sau orice alte detalii simți să adaugi. Simte cum ești protejată și eliberată de toată tensiunea.

4. Hohotele de râs

Poate că nu te așteptai de la acest sfat de la neurocercetatori, însă iată-l: dacă vrei tehnici care eliberează tensiunea, râzi în hohote până nu mai poți!

Râsul crește nivelul de endorfine și dopamină, în timp ce scade nivelul cortizolului. Este combinația perfectă pentru un sistem nervos calm, echilibrat și fericit. Așadar, nu contează dacă te uiți la o comedie, mergi la un show de stand-up comedy sau, pur și simplu, ai o discuție relaxată cu o prietenă bună. Important este să râzi cât de mult posibil!

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: