Revenirea la ora de iarnă de anul acesta, 2022, se va face la data de 29 octombrie spre 30 octombrie 2022, tradițional într-o zi de duminică, ora 04:00 va deveni ora 03:00. Ziua va fi mai scurtă, iar noaptea mai lungă. 

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, astfel că urmau să aibă loc niște negocieri, scrie digi24.

Ce se întâmplă în organismul nostru odată cu schimbarea orei

Chiar dacă e vorba doar de o oră în ceea ce privește schimbarea acului ceasornicelor noastre, organismul simte diferența. Câteva zile după schimbarea orei putem simți anumite simptome, precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Motivul care ne afectează schimbarea ceasului

Motivul pentru care schimbarea orei ne afectează ține de ceasul nostru biologic. Acest ceas intern ne controlează funcțiile fiziologice de bază, cum ar fi foamea sau oboseala. Acest ritm este cunoscut sub numele de ritm circadian și durează aproximativ 24 de ore. Corpul nostru nu poate face totul în același timp, așa că fiecare dintre funcțiile sale are un anumit moment în care funcționează cel mai bine. Înainte de a ne trezi dimineața, ceasul nostru intern ne pregătește să ne trezim. Epifiza oprește producția de melatonină, care este „hormonul somnului”. Începe să se elibereze cortizol, un așa-zis „hormon de stres”, care reglează metabolismul. De asemenea, respirația noastră crește, tensiunea arterială crește, inima bate mai repede și temperatura corpului crește ușor.

Distribuie articolul: