Specialist în dermatologie estetică, Alexei Deaghilev, activează de ani buni în domeniu, în prezent realizând tratamente cu aparat medical IPL de generația a 3-a, iar rezultatele observate la pacientele sale sunt incredibile. Iată de ce ne-am dat întâlnire în cabinetul specialistului și am aflat lucruri curioase despre fotoîntinerire – terapia cu lumină, IPL. 

Ce este fotoîntinerirea

Terapia cu lumină a fost utilizată încă de vechii greci, care foloseau lumina puternică a soarelui pentru a trata diverse afecțiuni.

Medicina modernă ține pasul cu evoluția tehnologiilor și aplică tratamente inovative în lupta cu problemele estetice și medicale ale pielii. Astfel, cu ajutorul aparatului IPL se pot obține rezultate eficiente în tratarea hiperpigmentației, a capilarelor dilatate, a leziunilor pielii și în estomparea ridurilor.

*IPL (n.r. Intense Pulsed Light) – este o tehnologie utilizată de specialiști în medicină și cosmetologie, pentru a trata diverse probleme ale pielii, atât de ordin estetic cât și medical.

Ce presupune această procedură?

Fotoîntinerirea sau metoda IPL este o procedură non-invazivă prin aplicarea luminii, în formă de bliț, pe toată suprafața feței sau pe porțiunea problematică. Aceasta acționează asupra pielii într-o formă selectivă, încălzind secțiunile lezate, petele pigmentare, vasele capilare dilatate, în acest mod regenerând structura țesutului pielii, oferindu-i un aspect neted și reînnoit, oferindu-i o nouă viață.

Procedura dată mai este numită și procedura pauzei de prânz, deoarece după finalizarea acesteia, pielea pacientei își revine rapid și aceasta își poate aplica fără probleme o mască de față, o cremă sau un machiaj de zi/seară.

Beneficiile terapiei IPL

„Scopul principal al procedurii de fotoîntinerire este fortificarea tenului și restabilirea carcasei fibroase a colagenului. Sensibilitatea și iritabilitatea pielii depinde de integritatea membranei de bază a țesutului, care constă din fibre de colagen”, explică specialistul în dermatologie estetică Alexei Deaghilev.

În urma terapiei cu IPL numită fotoîntinerire se înlătură urmele leziunilor, petele pigmentare, leziunile vasculare inflamatorii, astfel întărind matricea țesutului. Vasele de sânge lezate se îngustează, cele normale nefiind nicicum afectate; se normalizează producerea sebumului a glandelor sebacee (se reduce acneea), se restabilește fermitatea și densitatea pielii.

Contraindicații: 

  • Starea generala a organismului trebuie să fie una bună, fără febră sau inflamații, inclusiv leziunile locale.
  • Sub restricție sunt bolile cronice, afecțiuni ale sângelui, afecțiuni oncologice, în stadiul de acutizare, iar persoanele care se află în remisie au undă verde la proceduri.
  • De asemenea nu este recomandată graviduțelor, îndeosebi din cauza disconfortului creat de lumina puternică. Însă, potrivit specialistului, dacă femeia și-a făcut procedura fără a ști că este însărcinată, nu este niciun pericol pentru ea sau făt.

Efectele incredibile alte terapiei IPL

Efectele terapiei asupra tenului sunt vizibile chiar și după o singură procedură, peste aproximativ 3-4 săptămâni de la realizarea acesteia. Procedura de fotoîntinerire poate fi efectuată la un interval de o lună și sunt necesare în jur de 5 proceduri pentru a scăpa de problemele tenului.

Vârsta pacientului

Această procedură se efectuează atunci când apar primele semne de îmbătrânire sau când există probleme cu tenul, așa cum se întâmplă în cazurile erupțiilor acneice.

Alexei Deaghilev: „Până și un bebeluș de două luni poate fi tratat, de exemplu în caz de hemangiom – aceasta fiind o afecțiune ce apare în urma dilatării vaselor de sânge.”

Îngrijirea tenului după efectuarea tratamentului

În primul rând este necesară aplicarea măștilor și a cremelor de față hidratante și hrănitoare, cu protecție solară SPF, pentru regiunea noastră este de ajuns o cremă cu 30-50 SPF și se evită peeling-urile.

Este contraindicată expunerea la soare în următoarele 3 săptămâni (respectiv este contraindicat și bronzul mai proaspăt decât 4 săptămâni). Iată de ce, cei mai mulți clienți preferă să efectueze procedura în perioada rece a anului, lunile octombrie-mai, dar nu este o regulă.

Sfatul medicului Alexei Deaghilev: „În primul rând, recomand să alegeți o clinică ce activează de mai mulți ani și, respectiv, are o experiență în domeniu. Iar în al doilea rând: FOTOÎNTINERIREA înseamnă stimulare, iar dacă în organism nu există anumite resurse, nutrienți, trebuie să acoperim deficiența, astfel încât pielea să se regenereze mai rapid și mai calitativ”

Alexei Deaghilev, specialist în dermatologie estetică