„De m-ar feri pe mine năpasta”, spun imediat cei care au văzut tema materialului. Cine s-a confruntat cu această problemă și a simțit pe propria piele câte incomodități poate crea mătreața. „Solzii” albicioși care conferă coafurii tale un aspect neîngrijit și care se împrăștie urât pe umerii hainelor. Iar dacă mai e iritat și scalpul, atunci avem un caz absolut complicat, pe care nu-l dorești nici dușmanului.

Unii dau vina pe îngrijirea necorespunzătoare a părului, încearcă să rezolve problema cu produsele cosmetice și… eșuează. În acest caz este nevoie de o altă soluție. Cauzele mătreții sunt bine studiate, iar remediile eficiente există și sunt disponibile. Dar să le luăm pe rând.

Cine-i vinovatul?

Ceea ce numim noi mătreață, experții asociază cu dermatita seboreică. Fenomenul are origine fungică, iar de vină este Malfurzia furfur sau Pityrosporum ovale. Această ciupercă de drojdie aparține florei patogene condiționate. Adică există pe pielea fiecăruia dintre noi și, dacă organismul este sănătos, nu provoacă probleme.

Dar, dacă sănătatea generală a organismului sau concret a scalpului este dezechilibrată, Malassezia furfur începe să se înmulțească accelerat, stârnind haos și mătreață. Iată cei mai răspândiți „catalizatori”:

  • Dereglări hormonale;
  • Imunitate scăzută, deficiența de vitamine;
  • Malnutriția.

Utilizarea unui șampon nepotrivit poate dăuna și mai mult scalpului. Dacă pH-ul pielii se schimbă pe partea alcalină, aceasta își pierde protecția, devine prea uscată și începe a se exfolia.

Cel mai adesea de dermatită seboreică suferă adolescenții, deoarece în perioada de pubertate, corpul lor se confruntă cu o adevărată furtună hormonală. Dar și maturii pot avea asemenea probleme.

Ce-i de făcut?

Trebuie să știți: „pastila magică”, care ar vindeca instant, pur și simplu mătreața, nu există! Totuși, utilizând produse de igienă corespunzătoare și o abordare sistematică, succesul este garantat. Întregul complex de acțiuni pentru combaterea mătreții poate fi împărțit în două categorii:

  • Terapie antifungică;

Cum să „îmblânzești” Malassezia furfur

În cazuri dificile tratamentul este prescris de un medic tricholog, iar la primele simptome, funcționează perfect utilizarea produselor cu un pH neutru și o formulă specială seboreică.

Unul dintre aceste produse este Cosmeplant — complex de îngrijire format din șampon și loțiune, destinat scalpului sensibil. În componența acestuia este inclus: propolis, extracte de salvie, dar și climazol – un medicament antifungic de nouă generație.

„În caz că după 5-6 aplicații nu observați ameliorări, consultați un specialist. Este posibil să aveți nevoie de un tratament mai profund și de cercetări a stării de sănătate. Aveți grijă de sănătate!”, spun cei de la Viorica Cosmetic.

După cum ați înțeles, activitatea acestei ciuperci insidioase depinde foarte mult de bunăstarea organismului. Prin urmare, în paralel cu utilizarea șampoanelor și loțiunilor terapeutice, întăriți-vă imunitatea.

Pe lista celor mai simple și eficiente măsuri:

  • Renunțarea la fumat și alcool, sau cel puțin reduceți consumul acestora.
  • O cură cu complex de vitamine. Sunt necesare în special vitaminele A, E, B, C. Binevenite sunt și microelementele: calciu, zinc, cupru.
  • Normalizarea alimentației. În primul rând, regimul: luați un mic dejun copios, astfel încât cina să fie una lejeră. În al doilea rând, limitați consumul de produse picante, grase și sărate. Atenție la carbohidrați — este recomandabil să-i reduceți.

Și cât mai puțin stres. Nu dați mătreții nici o șansă!

P