Savanţii de la Chişinău au înregistrat o premieră în lupta cu noul coronavirus. Ei au reuşit să secvenţieze complet genomul SarsCov2, iar datele colectate au fost incluse într-un sistem de cercetare internaţional. Autorii lucrării sunt mai mulţi profesori de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, care au colaborat cu mai mulți parteneri medici de renume din Italia. Acum, rezultatele sunt minuţios analizate, iar scopul final al tuturor este să înţeleagă cum să anihileze maladia, scrie tvrmoldova.md.

Profesorii de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au reuşit să obţină un tablou geografic despre tulpinile de SARS-CoV-2 ce circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

În total, pentru secvenţierea completă a genomului viral SarsCov2, la laboratorul din Italia au fost trimise șapte probe, selectate de la pacienţi cu diferite forme clinice, din diverse zone ale Republicii Moldova. Într-un final, patru dintre acestea au fost secvenţiate complet. Savanţii vorbesc despre o mare realizare, care le va permite să fie cu un pas înaintea COVID-19.

„Secvenţierea are un rol foarte important de a aprecia gradul de mutaţie. Oare mutaţii modifică viruslenţa virusului sau nu? Îl face mai virulent sau din contra devine mai puţin virulent. Este şi o altă problemă. Dacă persoanele care au fost bolnave şi o nouă formă mutantă apare oare persoanele date vor mai face un coronavirus sau nu?”, a spus Sranislav Groppa,  academician, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.

Cartografierea tulpinelor de SARS-CoV-2 a arătat că, de exemplu, zona de sud a ţării este lider la capitolul îmbolnăviri, iar în regiunea de nord se înregistrează tot mai multe decese. Mai mult, rezultatele cercetării arată că în Republica Moldova virusul se manifestă puţin diferit faţă de alte state.

„La nivel monidal sunt raportate cazuri de infectare mai frecvent prin bărbaţi cu o pondere de 52%. Dar în Republica Moldova se înregistrează mai fracvent infectări printre femei. La zece mii populaţie avem o morbiditate de 160 cazuri faţă de 104 înregistrate la bărbaţi”, a spus Angela Paraschiv, şef, catedra de Epidemiologie, USMF.

Datele obţinute le vor permite medicilor să stabilească, de exemplu, care a fost traseul coronavirusului, de la intrarea în Republica Moldova, cum a ajuns să se infecteze peste 47 de mii persoane şi dacă, în timp, a devenit mai agresiv. Toate acestea sunt subiecte vor fi cercetate de savanţii din Republica Moldova în comun cu cei din Italia.

Premiera de la USMF a devenit posibilă datorită colaborării cu Centrul Internaţional de Inginerie Genetică din Italia. Toate datele colectate sunt stocate în cadrul unei iniţiative ştiinţifice globale care oferă acces la datele genomice ale virusurilor gripale şi noului coronavirus.

Distribuie articolul: