Un grup de oameni de știință italieni au studiat placenta a șase femei sănătoase și a nou-născuților lor și, pentru prima dată în istorie, au descoperit microplastic în acest organ. S-a raportat că s-au găsit particule de microplastic atât în ​​părțile materne cât și în cele ale copilului. 

Microplasticul reprezintă particule de plastic mai mici de 5 mm. În total, au fost detectate 12 particule. Trei dintre ele erau din polipropilenă, în timp ce restul s-a dovedit că conțin coloranți, adezivi, produse cosmetice și de îngrijire personală.

Anterior, particulele de microplastic erau găsite numai în tractul gastro-intestinal uman, astfel încât oamenii de știință au decis să verifice dacă există microplastic în placentă. Cercetătorii nu știu încă exact cum intră microplasticul în corp. Particulele sale au fost găsite în apa de la robinet, alimente, pungi de ceai și chiar praf. Este posibil ca conținutul de microplastic din placentă să fie mai mare: fapt este că au fost studiate doar fragmente mici ale acestui organ – aproximativ 23 de grame cu o greutate totală de 600 de grame.

Oamenii de știință nu au încă explicații clare despre efectul microplasticului asupra sănătății umane: pentru a oferi un răspuns exact la această întrebare, este necesar să se studieze efectul microplasticului pe o perioadă lungă de timp. Se știe că particulele de microplastic sunt percepute de corp ca străine și pot provoca reacții alergice sau inflamatorii.

Problema acumulării de microplastic în organismele vii este asociată cu degradarea mediului și creșterea producției de materiale plastice. Un studiu realizat de OMS, anul trecut, a constatat că o persoană, în medie, consumă de la 300 până la 600 de particule de microplastic pe zi. Produsele din plastic reprezintă majoritatea deșeurilor care poluează oceanele: cele mai mici particule de plastic au fost găsite chiar și pe Everest.

Sursă: glamour.ru