A treia zi de Paște se numește Marțea Albă și este o sărbătoare nouă. Creștinii au numeroase tradiții și superstiții în această zi, pe care le respectă pentru a avea sănătate și liniște în familie.

Este ultima din cele trei zile ale Paștelui. Este una dintre sărbătorile cu cruce roșie în calendar. În această zi credincioșii păstrează tradițiile din această perioadă.

Este a doua zi din Săptămâna Luminată și se numește Marțea Albă.

Sărbătoare mare pe 7 mai. Ce este interzis să faci în a treia zi de Paște, numită Marțea Albă?

În această zi oamenii își rezervă timp întâlnirii cu familia și prietenii. Astfel, vizitele făcute în Prima zi de Paște se întorc în această zi, potrivit tradițiilor din Moldova, pentru a fi ferit de rele.

În a treia zi de Paște ouăle de pot ciocni și dos cu dos sau coastă cu coastă.

În zonele de la țară, femeile dădeau de pomană pască și vin roșu, de sufletul celor decedați.

Gospodarii nu trebuie să lucreze. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat în locuință.

Nici miercuri nu se muncește în gospodărie. Această săptămână este una din perioadele din an cu cele mai multe sărbători.

Este a doua zi din Săptămâna Luminată și este dedicată familiei.

Săptămâna luminată ține până la Duminica Tomii. Acum oamenii încearcă să fie mai buni, să nu se certe, să aibă grijă de cei din jur.

În Săptămâna Luminată nu se fac parastase. Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiți.

De asemenea, slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

De asemenea, în săptămâna care urmează după Paște, creștinii au voie să spele haine în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă.

Distribuie articolul: