Acum că pierdem o bună parte din timpul nostru pe rețelele de socializare, informațiile și știrile le aflăm în timp real doar făcând scroll în telefon. Dacă înainte oamenii așteptau să ajungă acasă, după serviciu, și să pornească televizorul pentru a afla ultimile știri din timpul zilei, astăzi această practică nu mai este valabilă. Puțini, poate doar bunicii noștri, mai practică această metodă de percepere a informației. În rest, noi aflăm totul din mediul online.

Deși în timp real, din telefon, tabletă sau laptop e mult mai simplu de aflat informații și decizii de ultimă oră asta nu înseamnă că informațiile accesate de către noi sunt veridice.

Odată la câteva minute, uneori chiar secunde, apar în newsfeed-ul nostru ştiri, imagini sau clipuri video. Titlurile sunt citite pe scurt, uneori atrag și ne fac să ajungem cu cititul până la ultimul punct. Reţelele de socializare astăzi sunt spaţii de informare în care se pot forma şi distribui opinii în decurs de câteva secunde. Fluxul informațiilor a devenit enorm, iar noi, cititorii, nu de fiecare dată știm să facem diferența între date veridice și falsuri.

Informațiile/știrile/articolele false explicate pe scurt:

Fake news sunt informaţii intenţionat false care sunt distribuite cu un scop anume. De multe ori în acelaşi context cu ştirile false apare şi termenul de „bulă-filtru”. Algoritmele motoarelor de căutare şi ale reţelelor de socializare ne prezintă frecvent informaţii asemănătoare celor pe care le-am văzut anterior. Nu este întotdeauna simplu să deosebeşti adevărul de ficţiune. Următoarele şapte sfaturi pot fi de ajutor în detectarea informațiilor false.

  1. Relatări exagerate şi lipsa citării de surse pot fi de exemplu semne că o informație este falsă.
  2. Merită întotdeauna să aruncăm o privire către pagina-sursă a informaţiei. Are o rubrică de contact, nume şi adresă? Portalurile şi platformele serioase furnizează întotdeauna informaţii transparente.
  3. Răsfoiţi pe scurt celelalte articole ale site-ului, blog-ului sau canalului de reţea de socializare. O scurtă privire permite o primă evaluare a sursei.
  4. Tonul informațiilor este exagerat, iar detaliile sunt simple sau sumare? Conţinutul pare îndoielnic sau oferă o perspectivă unilaterală asupra situaţiei? Au fost citate surse sau linkuri? Apar greşeli de traducere? La asemenea întrebări se poate găsi un răspuns rapid, efectuând o cercetare sumară sau aruncând o privire critică.
  5. Imaginea corespunde într-adevăr ştirii respective, aşa cum se afirmă în articol, sau unei alte ştiri? În cazul fotografiilor poate fi de ajutor funcţia de căutare pentru a se putea detecta o ştire falsă. Pentru aceasta se poate folosi ,de exemplu, opţiunea de căutare inversă a imaginii oferită de motoarele de căutare.
  6. Dacă informaţiile nu vă oferă credibilitate, căutaţi o altă sursă. O comparare a textelor şi imaginilor ajută la identificarea informațiilor false.
  7. Unele reţele de socializare precum Facebook oferă opţiuni de raportare a ştirilor false.

Informați-vă corect și veți fi cu adevărat puternici!

Distribuie articolul: