Prima ședință de judecată în dosarul în care Alexandr Stoianoglo a fost achitat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu a fost amânată pentru 10 februarie 2025. Între timp, Maia Sandu, candidata PAS la prezidențiale, a criticat programarea acestor ședințe în cazul lui Stoianoglo, într-o perioadă sensibilă, în plină campanie electorală.

Sandu a sugerat că această situație ar putea contribui la victimizarea contracandidatului său, scrie tv8.md.

Sunt nedumerită că anumiți judecători stabilesc ședințe de judecată pe dosarele lui Stoianoglo în timpul campaniei. Au avut timp berechet înainte de alegeri și au timp după alegeri. Dacă scopul real al judecătorilor este să facă justiție, și nu victimizarea unui candidat, aceste ședințe trebuie făcute după scrutinul din 3 noiembrie”.

Precizăm că ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău a fost stabilită pentru 30 octombrie, la ora 12:00, dar a fost amânată potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor.

Ședință într-un dosar în care e vizat candidatul susținut de socialiști este programată și pentru 1 noiembrie, la Judecătoria Chișinău.

Magistrații de acolo au comunicat că data ședințelor a fost stabilită încă pe 9 septembrie:

„În ședința din 9 septembrie 2024, ședință care a avut loc până la data alegerilor prezidențiale, la cererea avocaților inculpatului Alexandr Stoianoglo, instanța a anulat ședințele de judecată din 24 septembrie 2024 și 8 octombrie 2024, din motiv că Stoianoglo este candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

În aceeași ședință, avocatul Vasile Gafton a solicitat stabilirea următoarei ședințe de judecată după turul II al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, însă, completul de judecată, invocând faptul că nu este cunoscut dinainte dacă candidatul Stoianoglo va trece în turul II, a stabilit următoarele ședințe de judecată: 1 noiembrie, 7 noiembrie, 22 noiembrie”

Alexandr Stoianoglo a fost achitat pe 28 februarie 2024 în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care au concluzionat că fostul procuror general nu ar întruni elementele infracțiunii. Stoianoglo a declarat atunci că nu a fost prezentată nicio probă care să-i demonstreze vinovăția și a susținut că dosarul împotriva sa „a fost falsificat, la comandă politică, cu unicul scop de a fi înlăturat din funcție.”

Procuratura Anticorupție a contestat această decizie la Curtea de Apel Chișinău. Totodată, fostul procuror general se confruntă cu alte trei acuzații: corupere pasivă, corupere activă și fals în declarații, pentru care el își menține nevinovăția.

 

Distribuie articolul: