Psihologul și fondatoarea Centrului de Dezvoltare Personală „Lila”, Sanda Divircean, le îndeamnă pe femei să reducă din responsabilități, să își dedice mai mult timp lor, să înceteze să mai caute metode originale pentru a-și schimba partenerul. În momentul în care femeia produce schimbări în ea însăși, bărbatul se conformează și preia bunele obiceiuri. Altfel, se vor naște mereu conflicte. Vedeți ce am mai discutat cu psihologul la Women's Day in Chisinau, eveniment organizat de Women Adventure Moldova.

Ce le face pe femei nefericite?

„Faptul că uită de sine și se dedică foarte mult altora. Asta este o necesitate a femeii de fapt: de a se implica, de a ajuta, de a se simți utilă, dar iarăși uită până unde trebuie să fie utilă ea și că trebuie să permită altuia să aibă grijă de ea , să fie pusă în valoare de același partener sau copii, familie. Femeile uită unde sunt limitele, fac prea multe pentru alții și uită despre sine. Asta creează un disconfort interior foarte mare. Simțind un disconfort, începe să caute un vinovat și atunci vinovat devine iarăși partenerul sau cei mai apropiați ,atunci apar conflictele, când sunt conflicte este nefericire.”

Ce se întâmplă atunci când femeia vrea să schimbe ceva la bărbatul de lângă ea?

„Nu poți să schimbi pe nimeni, niciodată, nici nu trebuie să dorești asta, uneori sunt vieți pierdute din dorința de a schimba pe cineva. Vrei să schimbi pe cineva? Schimbă-te pe tine. Partenerul se va schimba natural. El o să vadă asta și o să vrea să corespundă cumva acelei femei pe care o iubește. Ea este naturală, așa cum vrea să fie, produce schimbări în interiorul ei, ca să fie liberă în ceea ce face. Atunci schimbările se vor produce de la sine.”

Cine dintre parteneri trebuie să aducă banii în casă?

„Nu există o recomandare. Fiecare cuplu decide cum este mai bine. Dacă femeia, manifestându-și feminitatea, fiind un model ,cântăreață, ceva ce îi place și pasiunea se transformă în munca ei, aducând chiar mai mulți bani în casă, e absolut ok. Și dacă bărbatul aduce mai mulți bani e bine. În ziua de azi e cum decide fiecare cuplu. Mai important e să nu te uiți ce fac ceilalți, să nu te orientezi după ceilalți ca apoi să îi reproșezi partenerului: „A, de fapt tu trebuie să faci asta!”. Cel mai bine e să creezi atmosfera ta, regulile tale, principiile tale și valorile tale.”

Distribuie articolul: