Te simți de parcă nu ești destul de bună pentru nimic sau de parcă numai tu ai parte de eșecuri ? Simți că orice ai face nu ești mulțumită de tine și parcă nici ce din jur nu sunt încântați de persoana ta? Cu toții ne simțim nesiguri uneori, stă în natura noastră umană. Dar ce ne facem atunci când suntem copleșiți de această nesiguranță și ea este cea care ne dictează viața? De unde vine acest sentiment și cum trebuie să luptăm cu el, ne-a povestit psihologa Sanda Diviricean. 

„Mă simt ca și cum nu aș fi îndeajuns. Nu mă simt suficientă”, este o afirmație pe care o aud des. Te simți ca și cum ceva nu este în regulă cu tine, ca și cum mereu ți-ar lipsi ceva pentru a fi integră și mulțumită, de tine și de viața ta.

Așa se simt de obicei victimele manipulării. Manipulatorul, conștient sau nu, îți va atrage mereu atenția asupra defectelor tale, îți va aminti greșelile din trecut, reale sau nu, te va face să te simți vinovată la orice pas. Și tu cazi în această plasă iar și iar, pentru că manipulatorul este de cele mai multe ori un om important (mama, o prietenă, partenerul, copilul) și ești tentată să-l crezi.

Căci dacă cel mai apropiat om te minte și te manipulează, cine altul îți va spune adevărul? Deci, este adevărat ce spune! Și îl crezi. Apoi începi să crezi despre tine că nu ești suficientă (nu ești ok, ești dusă cu capul, nu-ți ajunge o doagă sau alte expresii folosite în folclorul nostru).

Să ieși din pânza manipulării este, probabil, cel mai greu lucru, psihologic vorbind. Pentru că trebuie să găsești în tine forța de a contrazice un om în care ai avut încredere. Asta înseamnă să pui la îndoială ceea ce îți spune el, asta poate însemna să pui la îndoială relația cu el și poate ani buni de viață alături de el.

Este greu să faci asta? Da! Merită să faci asta? Da!

Pentru că a fi suficientă, înseamnă o cu totul altă percepție de sine, înseamnă să vezi nu ceea ce greșești, ci ceea ce reușești, nu ceea ce nu poți, ci ceea ce poți, nu defectele, ci calitățile. „Eu sunt suficientă. I’m enough”- înseamnă să fii ok cu tine așa cum ești acum, ca ființă divină. Nu ca o femeie confuză, cu sufletul și gândurile făcute vraiște.

Aceste gânduri și emoții confuze ți-au fost induse de cineva. Eliberează-te de ele și de acel care continuă să te facă să te simți pe jumătate îndeajuns, integră.

Repetă mereu „Eu sunt suficientă,” ne îndeamnă specialista în psihologie, Sanda Diviricean.

Ascultă-ți sufletul și corpul și acolo vei găsi toate răspunsurile!

Citește și: Importanța cuvântului „Mulțumesc” și efectele recunoștinței asupra vieții – tehnici oferite de Sanda Diviricean

 

Distribuie articolul: