Mierea este un produs apicol, adică este produs de către albini prin procesul de colectare, transformare și prelucrare a nectarului. Mierea este depozitată ulterior în fagi și reprezintă o sursă de harnă pentru albini, nu doar pentru om.

În funcție de planta de pe care albina culege nectarul, avem mai multe tipuri de miere. Le cunoști pe toate? Haide să vedem.

Mierea de salcâm este considerată regina mierii. Limpede, clară, parfumată – unicul tip de miere care nu se cristalizează. Mierea de salcâm poate fi adăugată în orice, ceai sau cafea, pentru că nu schimbă gustul. Este înlocuitorul perfect, dar cu mult mai sănătos, al zahărului. Miera de salcâm este bună în tratarea răcelilor, al stresului și al oboselii, precum și în stimularea imunității.

Mierea polifloră este ceva mai complexă decât mierea de salcâm și e o sursă bogată de enzime, minerale, vitamine, acizi organici, zaharuri. Mierea polifloră preia foarte mult de la plantele medicinale de pe care este cules nectarul. Este bună în tratarea bolilor de oase, cardiovasculare, arteroscleroza, ameliorează simptomele neplăcute ale menopauzei. Mierea polifloră, care se împarte în miere polifloră de câmpie și miere polifloră de munte, are o grămadă de nutrienți și vitamine. Mierea polifloră de câmpie este un antiseptic și un sedativ minunat, iar mierea polifloră de munte este un aliat de încredere în lupta cu afecțiunile respiratorii.

Mierea de tei – cea mai parfumată miere. Culoarea mierii de tei este galben pai, cu accente verzui, cu o consistență densă. Acest tip de miere este recomandat persoanelor afectate de stres sau insomnii, dar are și excelente proprietăți antiseptice. În compoziția mierii de tei întâlnim potasiu, calciu și mangan.

Mierea de floarea – soarelui prezintă o aromă florală puternică. Culoarea poate oscila de la deschisă la foarte închisă. Din toate tipurile de miere, cea de floarea – soarelui se cristalizează cel mai repede.

Mierea de rapiță are o culoare albă spre galben, ca floarea de la care provine. La gust este puțin mai dulce decât alte feluri de miere și are un miros specific.

Mierea de castan – un gust puternic, practic imposibil de confundat. Culoarea este foarte închisă, are un conținut mai mare de fructoză în comparație cu glucoza. Consistența sa este fluidă. Mierea de castan este bogată în oligoelemente, ca magneziu, mangan, bariu și potasiu. Este, alături de mierea de salcâm, permisă spre consum și diabeticilor.

Mierea de brad e foarte închisă la culoare și se găsește extrem de rar.

Mierea de mană provine din lichidele dulci emanate de plantă. Culoarea aproape neagră și gustul amărui o fac să se deosebească de alte tipuri de miere. Este singurul tip de miere care nu conține polen, deci poate fi consumată de persoanele care sunt alergice la polen. Mierea de mană acționează puternic la nivelul digestiei, căci prezintă proprietăți laxative. De asemenea, are efect inflamator la nivelul tubului digestiv și favorizează eliminarea toxinelor din corp.

În lume mai există o sumedenie de tipuri de miere, noi le-am ales pe cele ce se regăsesc pe teritoriul Moldovei și al României. Peste tot în lume, mierea este considerată înlocuitorul cel mai sănătos al zahărului, dar înafară de asta, mai are o sumedenie de beneficii pentru sănătate.

Este important să alegi o miere produsă în mod natural, căci, din păcate, pe piață întâlnim și miere artificială, care are un conținut mare de zahăr, în schimb zero beneficii pentru organism.

Îndulcește-te în timpul iernii și contribuie gustos la imunitatea și sănătatea ta!

Distribuie articolul: