Corpul tău folosește vitamina E în scopuri multiple, inclusiv pentru a te proteja de stresul oxidativ și pentru a-ți susține sistemul imunitar. Puteți obține vitamina E din anumite alimente și suplimente alimentare. Deși vitamina E este adesea considerată un singur compus, este de fapt un grup de opt compuși solubili în grăsimi cu efecte antioxidante puternice.

Dintre aceste opt forme chimice, alfa-tocoferolul satisface cel mai bine cerințele alimentare ale oamenilor.

Vitamina E există în mod natural în anumite alimente, inclusiv semințe, nuci, unele legume și unele produse fortificate. Îl poți lua și ca supliment alimentar.

Joacă multe roluri în corpul tău. Este probabil cel mai cunoscut pentru efectele sale antioxidante, protejându-vă celulele de deteriorarea oxidativă prin neutralizarea moleculelor dăunătoare numite radicali liberi. În plus, este necesar pentru o funcție imunitară adecvată și pentru semnalizarea celulară (1 Sursă de încredere).

De aceea, nu este surprinzător că cercetările sugerează că administrarea de suplimente de vitamina E poate aduce beneficii sănătății în mai multe moduri.

Rolul principal al Vitaminei E este de a acționa ca un antioxidant, eliminând electronii liberi – așa-numiții „radicali liberi” – care pot deteriora celulele. De asemenea, îmbunătățește funcția imunitară și previne formarea cheagurilor în arterele inimii. Vitaminele antioxidante, inclusiv vitamina E, au intrat în atenția publicului în anii 1980, când oamenii de știință au început să înțeleagă că daunele radicalilor liberi au fost implicate în stadiile incipiente ale aterosclerozei care blochează arterele și ar putea contribui, de asemenea, la cancer, pierderea vederii și o serie de altele. afectiuni cronice. Vitamina E are capacitatea de a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi, precum și de a reduce producția de radicali liberi în anumite situații. Cu toate acestea, rezultatele contradictorii ale studiului au estompat o parte din promisiunea utilizării în doze mari de vitamina E pentru a preveni bolile cronice.

În ce alimente găsim vitamina E?
Vitamina E se găsește în uleiuri pe bază de plante, nuci, semințe, fructe și legume: ulei de germeni de grâu, ulei de floarea soarelui, șofran și soia, seminte de floarea soarelui, migdale, arahide, unt de arahide, verdeață de sfeclă, verdeață, spanac, dovleac, ardei gras roșu, sparanghel, mango, avocado.

 

Semne de deficiență a vitaminei E
Deoarece vitamina E se găsește într-o varietate de alimente și suplimente, o deficiență în SUA este rară. Persoanele care au tulburări digestive sau care nu absorb grăsimile în mod corespunzător (de exemplu, pancreatită, fibroză chistică, boala celiacă) pot dezvolta o deficiență de vitamina E. Următoarele sunt semne comune ale unei deficiențe:

Retinopatie (lezarea retinei ochilor care poate afecta vederea)
Neuropatie periferică (lezarea nervilor periferici, de obicei la nivelul mâinilor sau picioarelor, provocând slăbiciune sau durere)
Ataxie (pierderea controlului mișcărilor corpului)
Scăderea funcției imunitare

Toxicitate
Nu există dovezi ale efectelor toxice ale vitaminei E găsite în mod natural în alimente. Majoritatea adulților care obțin mai mult decât doza zilnică recomandată de 22 UI folosesc multivitamine sau suplimente separate de vitamina E care conțin între 400-1000 UI zilnic. Nu s-au raportat efecte secundare nocive ale utilizării suplimentelor la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, există riscul de sângerare în exces, în special cu doze mai mari de 1000 mg pe zi sau dacă o persoană utilizează, de asemenea, un medicament pentru subțierea sângelui, cum ar fi warfarina. Din acest motiv, a fost stabilită o limită superioară pentru vitamina E pentru adulții cu vârsta de 19 ani și peste de 1000 mg pe zi (1465 UI) de orice formă de supliment cu tocoferol.

Riscurile pentru sănătate ale prea multă vitamina E
Supradozajul cu vitamina E pe bază de alimente este puțin probabil. Cu toate acestea, este posibil să consumați prea multă vitamina E prin suplimente, iar acest lucru poate duce la efecte secundare negative și vă poate dăuna sănătății.

De exemplu, studiile au descoperit că suplimentele de vitamina E pot crește riscul de cancer de prostată la bărbații sănătoși (19 Sursă de încredere).

Suplimentele cu doze mari de vitamina E pot crește, de asemenea, riscul de sângerare (1 Sursă de încredere).

Potrivit NIH, nivelul de aport superior tolerabil (UL) pentru suplimente de vitamina E este în prezent stabilit la 1.000 mg pe zi (1 Sursă de încredere).

Cu toate acestea, preocupările legate de sănătate – inclusiv un posibil risc de mortalitate crescută – sunt asociate cu doze mult mai mici decât UL. Prin urmare, în general, nu ar trebui să suplimenteze cu vitamina E decât dacă un profesionist calificat din domeniul sănătății vă recomandă și vă monitorizează aportul.

Rețineți că dozele găsite în suplimentele de vitamina E variază semnificativ, unele oferind mult mai mult decât are nevoie o persoană sănătoasă în fiecare zi. Prin urmare, asigurați-vă că verificați cu atenție etichetele suplimentelor de vitamine.

 

surse: harvard, healthline

Distribuie articolul: