Am decis să venim cu sfaturi practice de eficientizare a consumului de gaze, creând o temperatură ambientală optimă și confortabilă în locuință, iar indicatorii facturii de plată a gazelor să fie mai mici la final de lună.

Din nefericire, anul acesta a crescut simțitor prețul la gazele naturale în Europa. Era cumva de așteptat că acest lucru se va întâmpla și în Republica Moldova. Pentru că nu putem influența prețul cu care țara noastră achiziționează gazul, ne propunem să venim cu recomandări care ar putea să vă ajute să reduceți cheltuielile lunare.

Potrivit activistului civic și consultantului în climă și energie, Eugen Camenscic, în casele de la noi (construite în anii ’50-60), eficiența energetică este de trei ori mai joasă decât în țările europene: „Chiar dacă pereții sunt făcuți din piatră și sunt destul de groși, oricum căldura se pierde. Efect este, dar nu e așa cum este dorit”. Iată de ce, expertul ne recomandă să „pregătim sania din vară”, adică să izolăm locuința. Dacă la început cheltuielile sunt mari, în timp acestea se vor răscumpăra, prin economisirea cheltuielilor pentru energie termică.

Iată câteva sfaturi practice de reducere a consumului de gaze, pe care le puteți aplica în locuințele voastre în sezonul rece și nu doar.

Mașina de spălat vase vă ajută să economisiți apa și gazul

Dacă nu aveți o mașină de spălat vase, luați în considerare achiziționarea uneia. Cheltuielile se vor răscumpăra în timp. În timpul spălării vaselor la chiuvetă se consumă un volum mai mare de apă, iar încălzirea apei de centrala termică pe gaz vă costă mai scump decât energia electrică utilizată de mașina de spălat vase. Astfel, economisiți și gaz, și timp.

Economie în timpul preparării bucatelor

Acoperiți vasul cu un capac – astfel reduceți timpul preparării. Optați pentru capacele care izolează ermetic vasul – poate reduce până la 50% din timpul preparării. Nu lăsați flacăra să se extindă în afara vasului – pierdeți în van temperatura. Economiile din timpul preparării bucatelor nu sunt foarte mari, dar adăugate în lista noastră, pot face diferența. Preparați mai multe feluri odată atunci când folosiți cuptorul (dacă mirosul bucatelor pe care le gătiți vă permite).

Nu acoperiți radiatorul

Nu uscați hainele pe calorifer sau acoperiți doar jumătate din acesta, ca să nu blocați fluxul de aer cald. Din aceleași motive nu blocați radiatoarele cu obiecte mari sau mobilier.

Instalați folie reflectoare în spatele caloriferului

Folia reflectoare sau panoul reflector ar putea să vă economisească între 5 și 7% din căldura emisă de radiator. Deși nu există dovezi obiective, cei care recomandă această metodă explică eficacitatea foliei prin faptul că aceasta reflectă căldura și nu o lasă să se piardă în perete. Folia reflectoare poate fi achiziționată în formă de rulou în magazinele specializate în comercializarea materialelor de construcție și reparație.

Temperatura potrivită în locuință

Îmbrăcați-vă potrivit sezonului și scădeți temperatura până la cea confortabilă. De exemplu, în timpul zilei fixați 20-22 de grade Celsius, în timpul somnului coborâți temperatura până la 16-19 grade. În timp ce dormim, temperatura corpului scade, respectiv chiar nu se recomandă o temperatură ridicată pentru un somn odihnitor.

Dacă aveți copii sau vârstnici în casă, puteți adăuga 2 grade, deși temperatura optimă recomandată de pediatri este între 21 și 24 de grade Celsius. Pe lângă faptul că „tinerețea se păstrează la rece”, fiecare grad Celsius în minus îți poate aduce economii cu până la 7%.

Utilizați corect centrala termică

Una dintre cele mai frecvente greșeli: Odată ajunși acasă de la job, porniți centrala termică la maximum, ca mai apoi, când aproape că nu mai rezistați căldurii instalate, opriți aparatul și repetați procedeul când nu mai rezistați din cauza frigului. De ce este greșit? În acest fel consumul este foarte mare, iar eficiența redusă. În perioada rece, centrala trebuie să funcționeze aproape continuu la temperatura confortabilă pentru familia dvs. La început aceasta va consuma mai mult, însă odată ce temperatura se va stabiliza, va consuma din ce în ce mai puțin. Recomandările sunt valabile și pentru circuitul apei calde – nu setați valori maxime. Pentru treburile casnice setați apa caldă la temperatură joasă, iar pentru duș sau cadă – ridicați valoarea temperaturii cu care vă simțiți confortabil fără să fiți nevoiți să adăugați apă rece.

Instalați un termostat digital de ambianță

Conectat la centrală, acest aparat vă ajută să faceți economii sesizabile. Odată setată temperatura cu care vă simțiți confortabil, centrala va funcționa doar în intervalul setat și nu va funcționa când temperatura va fi mai ridicată (de exemplu, în zilele cu soare). Puteți personaliza temperatura și configura astfel încât centrala să nu funcționeze în intervalul de timp în care lipsiți de acasă (de la 7 dimineața până la orele 17:00 în zilele de lucru). Folosirea unui termostat de ambianță poate reduce costurile de încălzire cu până la 25%.

Aerisirea este importantă, dar trebuie să o faceți corect

Asigurați-vă că geamurile sau ușile sunt izolate și sunt bine închise. Nu țineți întredeschise geamurile pentru aerisire constantă ci lăsați geamurile deschise de două ori pe zi, timp de 5 minute, pentru a aerisi locuința. Nu uitați să închideți mai întâi centrala termică sau robinetul cu termostat, iar după ce închideți geamurile le reporniți. Astfel nu veți pierde căldură în mod constant și veți respira aer proaspăt.

Mențineți nivelul ridicat de umiditate

Aerul umed reține căldura mai eficient decât cel uscat. Ca să se încadreze în norme, umiditatea interioară trebuie menținută între 30% și 60%.

Dacă veți lua în calcul recomandările de mai sus, vă veți bucura de confort termic pe tot parcursul sezonului rece și în același timp veți putea economisi.

Citește și: Cele mai ieftine soluții pentru a sigila ferestrele, dacă pătrunde frigul în casă

Foto: Moldovagaz.md, pexels.com