Din păcate nu toți au posibilitatea să-și schimbe geamurile pe cadru de lemn pe unele din termopan sau nu-și doresc acest lucru, din diverse motive. Totodată, nici cele din termopan nu sunt absolut sigure atunci când vine vorba de vreme rece – dacă au fost reglate greșit sau montate prost, acestea vor lăsa frigul să pătrundă în case, respectiv, cheltuielile pentru încălzire termică (atunci când va fi conectată), vor fi mai mari. Iată câteva idei ieftine care te vor ajuta să împiedici frigul să pătrundă în locuință.

Unii dintre voi, probabil își mai amintesc de timpurile în care nu existau ferestre termopan, iar cele din lemn necesitau o îmbunătățire în perioada rece. Bunicile și mamele noastre „sigilau” crăpăturile și spațiile cu vată veche, cârpe sau foloseau ciorapii de damă din capron. După care, acestea erau lipite fie cu hârtie specială și chiar scotch. Primăvara acestea erau îndepărtate și geamurile puteau fi din nou deschise.

Cea mai simplă metodă de a verifica dacă trece aerul pe lângă rame este să-ți umezești palmele și să le treci lent printre acestea. Așa vei simți mai bine pe unde trece frigul.

Următoarea etapă este desigur sigilarea.

Pernele

În țările nordice, locuitorii aranjează pe pervaz perne sau plăpumi din lână sau blană pentru a bloca intrarea frigului în casă. Acestea rețin în interior o bună parte din aerul rece.

Burete

Puteți fixa fâșii de burete între rame sau dacă aveți geamuri duble, care pot fi deschise, atunci puteți găsi o placă din burete pe care să o tăiați (dacă nu găsiți fâșii înguste) și să o așezați în spațiile dintre geamuri sau spațiul dintre rame.

Banda autoadeziva pentru etanșare din burete

În magazine de specialitate și la piață, în zonele în care se vând materiale de construcție și diverse ustensile necesare pentru reparație, vei găsi bandă izolatoare adezivă cu burete – dacă ai norocul, poți găsi în nuanța albă, astfel vei păstra o imagine estetică. Poți alege banda în funcție de grosime și poate fi lipită pe rama ferestrelor, în zonele în care ramele sunt mai îndepărtate sau strâmbe și pătrunde aerul rece sau chiar în locul în care se închide geamul (faceți mai întâi o probă).

Pelicula cu bule

Deschideți geamul și lipiți de ramă fie integral, fie doar în câteva locuri, o fâșie de peliculă cu bule (alegeți un lipici care va fi ușor de îndepărtat la primăvară), apoi închideți geamurile. Această peliculă este de obicei, elastică și destul de rezistentă.

Nu sunt cele mai noi și estetice soluții, însă dacă funcționează, atunci merită să le dai o șansă.

PS: Soluțiile pot fi folosite nu doar la geamuri ci și la ușile mai vechi.

PS 2: Dacă încă nu aveți conectată încălzirea termică, o soluție temporară ar fi să umpleți o sticlă din plastic cu apă fierbinte (atenție să nu vă frigeți), care o să vă ajute să vă încălziți. O puteți înveli într-un prosop, față de pernă sau un ciorap încăpător.

Foto: Pexels.com