Perchezițiile CNA de săptămâna aceasta – mai întâi la Centrul Republican de Diagnostic, apoi la Institutul Mamei și Copilului – nu au fost comentate de cei de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale decât abia astăzi. Secretarul general de stat, Boris Gîlca, a criticat într-o postare pe Facebook medicii corupți și i-a sfătuit să plece din sistem.

Vezi și: CNA anunță bilanţul percheziţiilor în dosarele de la IMC: milioane de lei și obiecte din aur

„Constatăm că plățile informale, abuzurile cu darea şi luarea de mită în sistemul de sănătate rămâne pe moravul înrădăcinat al unora. Până acum, sondajele scoteau la iveală că cei mai corupți medici sunt chirurgii, traumatologii şi ginecologii. Iată că și unii medici-imagiști au apărut în „imagine”… Care mai sunt, cine-i următorul? Rușine… Rușine celor, care accidental au îmbrăcat halatul alb, care prin astfel de comportament, conștient și fără nici un bun-simț umilesc pacienții, dar și întreaga comunitate medicală. Mă adresez acelora: nu umiliți colegii, nu umiliți cetățenii, nu umiliți țara, nu vă umiliți familiile… Mai bine plecați din sistem!”, a scris Gîlca.

Precizăm că CNA a ridicat cca. 1 500 000 de lei în dosarul Tomograf 2 de la IMC și încă 7.000.000 de lei în dosarul CRDM.

În ambele cauze, medicii de la CRDM şi de la Institutul Mamei şi Copilului sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi culpabili de comiterea acestor infracţiuni, ei riscă până la 10 ani de închisoare, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 400 000 de lei.