Institutul pentru Studiul Războiului din SUA a publicat un raport pe site-ul lor oficial cu privire la starea militară și socială a Rusiei în urma pierderilor masive suferite pe durata invaziei.

Experții militari au ajuns la concluzia că rușii se confruntă cu o lipsă de arme și resurse umane. Aceștia sunt nevoiți să folosească artilerie veche și de o calitate proastă.

Se presupune că Rusia va folosi prizonierii și copiii pentru industria militară, care în prezent, e la pământ. Aceștia vor lucra ore lungi ca să asigure armamentul necesar.

Site-ul independent Meduza a anunțat că 29 dintre prizonierii din închisoarea din regiunea Sverdlovsk își vor ispăși pedeapsa prin  muncă, lucrând la o fabrică de construcție a tancurilor. Aceștia lucrează suplimentar 4 ore zilnic și în weekend.

Maria Lvova-Belova, Comisarul pentru Drepturile Copilului al Președintelui Rusiei, a declarat că Duma intenționează să modifice Codul Muncii. Deputații doresc să simplifice procedura de angajare a celor care nu au împlinit 18 ani. Astfel, deputații speră că vor putea lupta contra crizei majore a forței de muncă cu care se confruntă Federația Rusă de la începutul mobilizării.

O altă sursă rusească susține că Birourile militare rusești de înregistrare și înrolare au început să interzică părăsirea țării a bărbaților de la care au cerut informații suplimentare. Din cauza, lipsei forței de muncă, un al doilea val de mobilizare e puțin probabil.  Statul rus continuă să ofere compensații soldaților mobilizați și familiile acestora, însă acestea nu acoperă cheltuielile. O sursă de știri rusească a declarat pe 28 noiembrie că Guvernul Regional al regiunii Novosibirsk a primit peste 100 de plângeri din partea familiilor soldaților mobilizați. Cincizeci și două dintre plângeri  puneau accent pe compensarea insuficientă pentru achiziționarea de cărbune și lemne.

Roman Yuneman, blogher militar,  declară că sute de mii soldații care luptă în Ucraina au subminat în mod direct discursul oficial, raportând despre lipsurile din armata rusă. Yuneman susține  că dezorganizarea și „neputința completă a conducerii militare” vor împiedica Rusia să-și atingă obiectivele în Ucraina. Acesta  afirmă că este imposibil ca aparatul militar rus să se reformeze, deoarece adevărata reformă necesită acceptarea informațiilor obiective și critica constructivă. Din cauza corupției, acest obiectiv este de nerealizat.

O investigație independentă condusă de echipa „Sirena” a lui Alexei Navalny a constatat că Rusia a transportat mii de prizonieri ucraineni din  zonele ocupate în Rusia, în urma retragerii din regiunea Herson. Ancheta se bazează pe datele oferite de  organizația „Rusia în spatele gratiilor”, organizația pentru drepturile omului „Gulag.net” și de familiile prizonierilor ucraineni. Potrivit anchetei, oficialii ruși au transferat până la 2.500 de prizonieri în coloniile penale din regiunile Krasnodar Krai și Volgograd  cu două săptămâni înainte de retragerea Rusiei de pe malul de vest al regiunii Herson. Alte investigații independente au remarcat că oficialii ruși au mutat prizonieri ucraineni în regiunile rusești de la începutul lunii noiembrie.