Costul economic al atacului Rusiei asupra Ucrainei a fost dezvăluit și mai mult miercuri, 16 martie 2022, în timp ce țara lovită de câteva valuri de sancțiuni era în pragul primului caz de neîndeplinire a datoriei internaționale de la revoluția bolșevică, conform Reuters.

Moscova urmează să plătească 117 milioane de dolari în dobândă pentru două obligațiuni suverane în dolari pe care le-a vândut în 2013. Practic, țara trebuia să facă plăți pentru două emisiuni de euroobligațiuni, lucru care nu ar fi creat mari probleme în trecut. Dar limitele cu care se confruntă acum în efectuarea plăților rămân actuale, iar intenția Kremlin-ului de a plăti în ruble – oricum declanșând un default – a făcut chiar și investitorii veterani să se întrebe ce s-ar putea întâmpla.

Cineva o descrie ca fiind cea mai atent urmărită plată a datoriilor guvernamentale de la neplata Greciei în apogeul crizei din zona euro. Alții spun că o perioadă de grație care i-ar lăsa Rusiei încă 30 de zile pentru a face plata ar putea prelungi epopeea.

„Problema principală cu incapacitățile de plată este că nu sunt niciodată clare și aceasta nu face excepție”, a spus Guido Chamorro, managerul de portofoliu al piețelor emergente Pictet.

„Există o perioadă de grație, așa că nu vom ști cu adevărat dacă este vorba de incapacitatea de plată sau nu până pe 15 aprilie”, a spus el referindu-se la situația în care nu se va efectua plata. „Orice se poate întâmpla în perioada de grație”.

Între timp, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat că Moscova a efectuat plata, care ar fi ajuns la banca corespondentă americană și că acum îi revine Washingtonului să clarifice dacă soluționarea problemei este posibilă.

Ulterior, Departamentul de Trezorerie al SUA a clarificat că actualul regim de sancțiuni nu împiedică plățile în dolari a datoriilor suverane a Rusiei – cel puțin până la sfârșitul lunii mai, până la expirarea licenței corespunzătoare, conform agenției Bloomberg.

O incapacitate de plată a guvernului rus ar fi fost de neconceput până la războiul Rusia – Ucraina, început la sfârșitul lunii februarie, ceea ce președintele rus Vladimir Putin numește o „operație militară specială”.

Țara avea rezerve de aur și valută de aproape 650 de miliarde de dolari, ratinguri de credit de calitate pentru investiții cu S&P Global, Moody’s și Fitch și câștiga sute de milioane de dolari pe zi, vânzând petrolul și gazul la prețuri în creștere.

Odată cu apariția tancurilor, răspunsul nu s-a lăsat așteptat – Statele Unite, Europa și aliații lor occidentali au ripostat cu sancțiuni fără precedent care au înghețat două treimi din rezervele Rusiei, care s-a dovedit a fi ținute peste ocean. Rusia devenise în timp record țara vizată de cele mai multe sancțiuni internaționale – întrecând Iranul.

Rolul Rusiei ca unul dintre cei mai importanți producători de mărfuri din lume a aruncat în aer prețurile și inflația globală. În același timp, Rusia a devenit, metaforic vorbind, un stat paria, paralizat de sancțiuni, iar în urmare sute dintre cele mai mari firme din lume au părăsit țara, după ce au decis că prezența lor nu mai este fezabilă.

Distribuie articolul: