„Primul job e ca primul sărut… nu se uită niciodată”, spune Rusalina Russu și își amintește, cu zâmbet larg și lacrimi de bucurie despre avântul care atunci îi părea ceva absolut normal. Primul loc de muncă sau primele experiențe de a câștiga sunt mereu deosebite. Ce au învățat-o pe ea, cum e să lucrezi încă din studenție și ce salarii avea pe atunci jurnalista (atunci actriță) ne-a spus în Campania #FirstJob.

„Prima mea leafă întreagă am primit-o de la Catalan TV, în anii studenției. Erau bani buni pentru acele timpuri. Am ajuns acolo la îndemnul unei colege pentru că aveam mare nevoie de bani. Am făcut reporterie și pe urmă, datorită circumstanțelor, am ajuns să prezint “Teledinamic”, matinalul de la 7 la 9. Veneam de la Ialoveni la Sculeanca cu mașini de ocazie, ieșeam la oră 6 în drum și făceam autostopyl. Săracă maica-mea, aștepta oră 7 să mă vadă în emisie să se liniștească că n-am pățit nimic”, își amintește jurnalista.

„Pe atunci nu te alinta nimeni cu mașină de serviciu sau taxi. Numai ieșeam de la emisie și fugeam la ore. Întârziam permanent la ora de balet, dar pentru că profesorii îmi înțelegeau situația și știau că eu aveam nevoie vitală de un job (asta se întâmplase după decesul tatălui) acceptau să mai întârzii. Spre comparație: mama mea primea 400 lei salariu și eu 1000. Acești bani acopereau cheltuielile de acasă plus că am un frate și o soră mai mică”, spune Rusalina pentru EA.md.

„Epopeea meseriilor a continuat (în 2000 Catalan TV s-a închis) la Liceul cu profil teatral din sect. Râșcani. Erau elevi din clasa a 7-a cărora le predam actoria, arta vorbirii și istoria teatrului. Era catastrofă. Erau atât de zbânțuiți încât atunci când ajungeam să deschid ușa riscam să mă trezesc cu vreun scaun în cap. În plus, era exact perioada plecării părinților peste hotare și moralul copiiilor era „la limită de jos a cerului”. Am rezistat vreo 3 ani. Între timp m-am angajat la Teatrul „Eugene Ionesco” cu diploma deja în mână, iar în pauza de masă fugeam la liceu. Dacă la teatru primeam vreo 450, de la școală luam peste 600, plus erau concedialele”, ne-a povestit prezentatoarea emisiunii „O seară în Familie” de la Moldova 1.

„Când a apărut M1 în viața mea am renunțat la ambele, nu mai făceam față timpului. Cât despre banii câștigați cât eram studentă… nu v-am spus totul. Mai făceam niște lei din vânzarea hainelor vechi. În fiecare duminică ne trezeam cu mama la ora 4:00 și mergeam cu un microbus la piața din Cărpineni, Hâncești, unde se organiza un târg de haine vechi. Vindeam hăinuțele noastre și ale rudelor. Toată lumea avea grijă să facă ordine în dulap și să ne aducă saci cu haine. Făceam vreo 200 lei și ne ajungeau de cheltuieli apărute peste săptămână”, mărturisește Rusalina.

Citește și: Jurnalista Rusalina Rusu vorbește despre ce a simțit atunci când și-a pierdut tatăl! „Copilăria mea s-a finalizat atunci!” (Video)

„În copilărie am fost tare alintată – tata avea grijă să nu-mi lipsească nimic. La 20 de ani l-am pierdut pe tata și am înțeles că banii nu cresc în copaci. Am muncit din greu pentru fiecare leu și am învățat să-l cheltui în așa fel încât să nu mor de foame. Mama îmi dădea 3 lei pe zi când mergeam la facultate – 2 de microbus și 1 leu la troleibuz dus-întors. Dacă nu plăteam taxatoarei, atunci de 1 leu mâncam un colac”, își mai amintește prezentatoarea tv.

Vezi și: #FirstJob. „Primul salariu a fost o surprindere pentru mine”. Laura Vetty despre prima experiența, care i-a trezit simțul responsabilității