Grupul de inițiativă Run Pink Moldova organizează pentru al treilea an consecutiv activități de sensibilizare a opiniei publice din țară cu privire la cancerul mamar în luna octombrie, denumită Octombrie Roz.

În fiecare an circa 900 de femei în Moldova dezvoltă cancer mamar, dintre care circa 90 mor în primul an după descoperirea bolii; în total 400 femei pierd lupta cu această boală anual. Această formă a cancerului este a doua cea mai frecventă formă de cancer depistată la populația Republicii Moldova și afectează în mare parte femeile.

Campania #octombrieroz lansată pe 1 octombrie curent pe pagina de facebook Run Pink Moldova este inspirată de campaniile internaționale „Breast Cancer Awareness Month”, care reprezintă o campanie anuală de sănătate organizată de asociații caritabile dedicate cancerului de sân și este organizat în fiecare octombrie pentru a spori gradul de conștientizare a bolii și pentru a colecta fonduri. În 2016 și 2017, echipa noastră a organizat pentru #octombrieroz consultații gratuite la mamolog și campanii de colectare de fonduri pentru a confecționa perucilor din păr natural pentru femeile bolnave de cancer mamar.

Anul acesta consultațiile gratuite pentru femeile din regiuni au demarat la 6 octombrie în s. Mereni. Aceasta a fost posibil datorită gazdei noastre Centrului de Sănătate din Mereni, medicului mamolog, dna Veronica Șveț precum și noului membru al echipei noastre Dorina Glava, beneficiară a Run Pink Retreat 2018. Pentru femeile din Chișinău am stabilit un parteneriat cu Centrul Medical Neurogen unde în fiecare sâmbătă pe data de 13, 20 și 27 octombrie vor avea loc sesiuni gratutie de instruire despre auto-examinarea sânilor între orele 09.00 și 09.30 precum și consultații cu specialiștii mamologi și USG a glandei mamare la preț redus. Activitățile din cadrul #octombrieroz au servit drept sursă de inspirație pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției.

Pe lângă campania de informare pe pagina de facebook, echipa Run Pink Moldova va organiza sesiuni de informare la câteva școli și universități din țară. Toate detalii le vei afla de pe pagina de socializare.

Reamintim că grupul de inițiativă Run Pink Moldova a fost creat in ianuarie 2016 de către Adriana Rotaru, stabilită cu traiul în Belgia. Inspirată din practicile internaționale precum Race for the Cure SUA, Think Pink Belgium și Fundația Renașterea Romania, echipa Run Pink Moldova a fost fondată în Moldova cu ajutorul a 5 femei stabilite în diferite țări (Belgia, România, Rusia și Republica Moldova). Din 2016 echipa a organizat 3 maratoane de caritate, 2 tabăre de recuperare pentru femeile ce luptă și/sau au supraviețuit cancerul, au colectat peste 600 cosițe, au confecționat și donat 16 peruci din păr natural, au organizat consultații gratuite la mamolog precum și activități creative în scopuri caritabile.

 

Distribuie articolul: