În luna decembrie Agenția Națională pentru Sănătate Publică a confirmat patru cazuri noi de rujeolă în raionul Soroca, scrie Agora.md. Potrivit sursei citate, toate îmbolnăvirile au fost înregistrate la angajații unei fabrici de brânzeturi. Solicitată de agenție, șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că de la începutul acestui an, s-au înregistrat 340 de cazuri confirmate de rujeolă.

Numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil în luna august, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate. Totodată, pe parcursul lunii octombrie s-au înregistrat nouă cazuri de această maladie.

Teritoriile afectate de rujeolă de la 1 august şi până în prezent sunt: Ceadâr-Lunga – 164 cazuri, Vulcănești și Soroca – câte 35, Drochia – 21, Ungheni – 20, Chișinău – 16, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – câte 10 cazuri, Ocnița – şapte, Nisporeni – patru, Glodeni – trei, Hâncești, Râșcani și Tiraspol – câte un caz.

Rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare.

Distribuie articolul: