Discuția despre sex este una pe care foarte mulți părinți o amână cât mai mult posibil. Însă această reținere nu este una justificată: este absolut normal ca cei mici să afle informații despre sexualitate – este pur și simplu o etapă din dezvoltarea lor.

Iată și câteva trucuri menite să îi ajute pe părinți atunci când le vorbesc celor mici despre sexualitate, recomandate de editorii de la pareting.com. Ce pot înțelege copiii, în funcție de vârstă.

2 – 3 ani: Copilului îi pot fi spuse cuvintele corecte pentru diferite părți ale corpului, ca de exemplu “penis” sau „vagin”.

3 – 4 ani: I se poate spune de unde vine un bebeluș. Nu va înțelege toate detaliile reproducerii, așa că părinții îi pot spune ceva de genul: „Mama are un uter în burtica ei, unde ai trăit până când ai fost suficient de mare să te naști”.

4 -5 ani: Copilul poate ști cum se naște un bebeluș: „Când ai fost pregătit să te naști, uterul te-a împins afară prin vaginul mamei”.

5 – 6 ani: Celui mic i se poate comunica o idee generală despre cum se fac bebelușii. I se poate spune: “Mama și tata te-au făcut”. Dacă cere mai multe detalii: „O mică celulă aflată în interiorul lui tati numită „spermatozoid” s-a unit cu o mică celulă din mami numită „ovul”.4

6 – 7 ani: I se poate explica în ce constă un raport sexual (o idee generală). Exemplu: „Natura (sau Dumnezeu) a creat corpurile femeii și bărbatului astfel încât să se potrivească unul cu altul precum un puzzle. Când penisul și vaginul se unesc, sperma – precum mormolocii – înoată prin penis până ajung la ovul”. Părinții ar trebui să îi explice copilului ce cred ei despre sex și relații: „Sexul este unul dintre modurile în care oamenii își arată dragostea unul față de altul”.

8 – 9 ani: Un copil ajuns la această vârstă poate primi o explicație generală despre aproape orice subiect legat de sexualitate, inclusiv despre viol. Exemplu: „Îți aduci aminte când am vorbit despre sex ca despre o parte a unei relații de iubire? Violul înseamnă că cineva forțează o persoană să facă sex, iar acest lucru este greșit”.

 9 – 11 ani: Părinții le vor explica celor mici care sunt schimbările care se petrec la pubertate. Ei ar trebui să fie pregătiți să discute cu aceștia diferite subiecte legate de sex pe care copiii le vor vedea la știri.

12 ani: De acum încolo, copiii încep să își formuleze propriile valori. Este suficient ca părinții să le ofere din când în când celor mici un context explicativ mai larg prin care ei să înțeleagă informația pe care o primesc din alte părți. Însă din acest moment, părinții nu trebuie să insiste să discute pe teme legate de sex deoarece adolescenții se pot retrage în ei înșiși.

SURSA