Roşiile sunt bogate în vitamina C şi potasiu. Sânt o sursă bună de substanţe fitochimice cum ar fi fitosteroli, beta-caroten şi licopen, un antioxidant puternic care devine mai abundent atunci când roşiile sânt gătite. Studiile epidemiologice au demonstrat că licopenul reduce riscul apariţiei cancerului de prostată şi are şi proprietăţi cardioprotectoare, antimutagenice, anticanceroase şi antiinflamatorii. Roşiile conţin de asemenea polifenoli care, în urma studiilor celulare, s-au dovedit eficienţi în oprirea creşterii celulelor canceroase în cancerul de ficat şi de prostată.

Tratează anumite boli de piele

Consumul de suc de roşii sau chiar băile în suc de roşii au fost lăudate pentru vindecarea eczemelor şi a altor boli de piele. Unele persoane, în urma gargarei cu suc de roşii, de trei sau patru ori pe zi, au observat că li s-au redus durerile cauzate de ulcerul bucal. Pe arsuri poate fi aplicată o fiertură din două linguriţe de suc de roşii şi 1/4 cană de lapte bătut, se lasă aproximativ o jumătate de oră şi apoi se clăteşte.

Colacul de salvare

Boli cardiovasculare: în prezent, majoritatea cercetătorilor sugerează că produsele din roşii oferă mai multă protecţie inimii decât licopenul singur. în urma unui studiu efectuat pe animale în care subiecţii au primit fie suc de roşii, fie suplimente cu licopen iar apoi li s-a indus degenerarea inimii, s-a observat că ambele tratamente au redus peroxidarea lipidelor; totuşi, doar sucul de roşii a micşorat numărul celulelor moarte şi nivelul de degenerare a inimii, îmbunătăţindu-i funcţiile. Un studiu in vitro care a folosit suc de roşii a descoperit că roşiile conţin anumite substanţe care reduc agregarea trombocitară.

Cancer: Un studiu efectuat de UC Davis a arătat că produsele din roşii au un efect sinergetic pentru licopen şi alte substanţe nutritive prezente în mod natural în roşii, cu rezultate mai bune decât cele ale suplimentării cu licopen în scăderea biomarkerilor stresului oxidaţiv şi a carcinogenezei.

Cancer colorectal: Un studiu de control care a analizat 1 953 de cazuri a descoperit că o porţie de roşii are un efect semnificativ de protecţie împotriva cancerului colorectal.

Cancer ovarian: Un studiu de perspectivă a 71 de femei diagnosticate cu cancer ovarian a demonstrat o reducere semnificativă a riscului de cancer ovarian odată cu creşterea consumului de roşii.

Cancer de prostată: Subiecţii care au consumat sos de roşii în fiecare zi, timp de trei săptămîni, au prezentat înainte de prostatectomie o scădere semnificativă a distrugerii ADN-ului din ţesuturile de la nivelul prostatei şi o creştere a distrugerii celulelor canceroase în cazul cancerului de prostată. Un studiu de caz cu grup de control a descoperit asocieri inverse între licopenul plasmă derivat din surse naturale cum ar fi roşiile şi scăderea riscului de apariţie a cancerului de prostată.

Sursa: „101 alimente care vă pot salva viața” de David Grotto, Iași, Polirom, 2009

Autor: Daniela Gorincioi, stagiară ȘSAJ

Distribuie articolul: