Romanul „Grădina de sticlă” de Tatiana Ţîbuleac, care a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2019,  apărut în română la Editura Cartier în 2018, a fost lansat, în limba franceză, la Sala bizantină a Hôtel de Béhague – reședința Ambasadorului României în Franța. Versiunea franceză a romanului „Le Jardin de verre” a fost lansată la Editura Syrtes în traducerea lui Philippe Loubiere.

În cadrul evenimentului, moderat de Cristina Hermeziu, ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, i-a înmânat scriitoarei Tatiana Țîbuleac Ordinul Meritului Cultural în grad de Cavaler, conferit de către Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, „în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată creației literare, pentru talentul și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activității, dobândind recunoaștere la nivel european”.

Tatiana Țîbuleac s-a născut la 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hașdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM. Devine cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. Stabilită actualmente la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

Sursă: scena9.ro

„Tatiana Țîbuleac e o povestașă paradoxală. Ea știe, ca foarte puține scriitoare române contemporane, că „o poveste nu lasă niciodată lucrurile nerezolvate“. Mai știe că atunci când exiști „între coastele moi și fermecate ale poveștii“, adică între povestitor și eroul povestirii, ajungi să te împaci „cu răul și cu durerea, cu bolile și cu trădările“. Dacă în Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate. „Grădina de sticlă” este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare”, a menționat Simona Sora.

Tatiana a început debutul său editorial cu „Fabule moderne”, iar cea de-a doua carte „Vara în care mama a avut ochii verzi” este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum. De asemenea romanul a apărut în franceză și în spaniolă. „Grădina de sticlă” este al doilea roman al scriitoarei.