România și Bulgaria au devenit oficial membri cu drepturi depline ai Spațiului Schengen. Astfel, românii nu vor mai fi nevoiți să aștepte la cozi în punctele de frontieră terestre. Totuși, controale aleatorii la granițe ar putea fi încă efectuate.

 

„După 1 ianuarie, cine iese din țară, cine intră în țară, în mod normal trece pe lângă ghișeu, fără niciun fel de restricție, și controlul apare în momentul în care polițistul de frontieră sesizează că ceva este în neregulă sau are o informație ca atare. Nu neapărat tot timpul (vor fi polițiștii de frontieră în ghișee, n.r). Ce văd între Ungaria și Austria vor vedea și la noi”, a spus ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, conform Euronews.

„În data de 1 ianuarie 2025, controalele la toate tipurile de frontiere – aeriene (aeroporturi), maritime (porturi la Marea Neagră) și terestre (inclusiv pe fluviul Dunărea) se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte State Membre UE/SEE/CH (cu excepția Cipru și Irlanda) fără a fi supuse controalelor de frontieră”, explică și Poliția de Frontieră.

Practic, călătoriile din România către și dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul țării. Controale la frontieră pot fi totuși făcute, însă aleatoriu.

„Poliţia de Frontieră Română va continua să facă controle sistematice în baza analizei de risc. Practic, acest lucru înseamnă că poliţiştii de frontieră vor face controlae aleatorii şi inopinate în limita celor 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie şi Imigrări. Scopul acestora este prevenirea şi combaterea faptelor ilegale”, explică Poliția de Frontieră.

În ceea ce privește călătoriile în state care nu sunt membre Schengen, autoritățile precizează că nu se schimbă condițiile de frontieră existente în prezent, iar verificarea documentelor se va face la ghișeele Poliției de Frontieră.

În ce condiții pot fi reintroduse controalele la frontieră

Comisia Europeană a precizat că „reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă”, în anumite condiții. „Este o decizie a statului membru în cauză”, explică CE.

Codul frontierelor Schengen (SBC) prevede că statele membre au posibilitatea de a reintroduce temporar controlul la frontierele interne în cazul unei ameninţări grave pentru securitatea internă sau pentru normele publice. Reintroducerea controlului la frontierele interne trebuie să fie aplicată ca măsură de ultimă instanţă, în situaţii excepţionale, şi trebuie să respecte principiul proporţionalităţii.

Durata unei reintroduceri temporare a controlului la frontierele interne este limitată, în funcţie de baza juridică invocată de statul membru ce introduce un astfel de control frontalier.

Potrivit unei hotărâri emise de Guvernul României, de la 1 ianuarie 2025 vor fi închise definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei. Fizic, ghișeele vor rămâne acolo, însă nu se vor mai face controale sistematice cum se întâmplă în prezent.

Distribuie articolul: