De Ziua Mondială a Diabetului, Asociația Tinerilor cu Diabet DIA atrage atenția asupra unor statistici alarmante. Potrivit datelor oficiale ale Minsiterului Sănătății, în RM se înregistrează o epidemie de diabet de tip 2. Peste 90 mii persoane, sau 3 la sută din populația țării a fost diagnosticată cu această maladie. DIA atrage atenția că din cauza subdiagnosticării și a lipsei Registrului Național de Diabet, numărul real al bolnavilor este de aproape 4 ori mai mare.

14991798_523258477868248_8198246945624825739_nDin cauza subfinanțării, 15 mii de pacienți dependenți de insulină, inclusiv, 400 copii și 4,5 mii tineri cu diabet de tip 1 nu beneficiază de pachetul de bază în îngrijirea diabetului, medicație adecvată (analogi de insulină), educație terapeutică, tehnologii și consumabile (teste de glicemie, seringi, ace, lanțete, pompe de insulină și senzori de glicemie), conform standardelor internaționale de tratament și ale Dreptului Internațional privind Îngrijirea Diabetului 2.

Conform datelor raportului de alternativă asupra Dreptului la Sănătatea cu Diabet în Moldova3, accesul la analogi de insulină este restricționat și doar 9 la sută din dependenții de insulină au acces la aceste medicamente, în loc de 70 la sută, indicator asumat în Programul Național de Diabet anterior (2011-2015).

În condițiile în care infrastructura de îngrijire a diabetului este subdezvoltată (din septembrie 2015, unica secție de Endocrinologie pediatrică a fost închisă și ulterior comasată cu secția Ginecologie pediatrică din cadrul Institutului Mamiei și Copilului; doar două secții de Endocrinologie pentru adulți, din spitalele de stat sunt insuficiente), numărul deceselor în diabetul tip 1 s-a triplat în perioada 2012-2014, iar speranța de viață cu diabet tip 1 este mai mica decât în țările europene, mulți copii și tineri cu diabet se tratează în țările vecine sau emigrează cu familia.

Centrul medical „Cristian Șerban” pentru copii și tineri cu diabet tip 1 de la Buziaş (România) acceptă anual sute de pacienți din Republica Moldova, în aceleași condiții ca și cei din România (cazare, alimentare și tratament gratuit), indiferent de posedarea cetățeniei române.

La 4 noiembrie curent, Moldova a fost revizuită la capitolul Drepturile Omului, în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU)6 , ciclul al doilea. Recomandările către autorități se referă la creșterea accesului la nalogi de insulină prin includerea acestora în lista de medicanmente compensate; aprobarea noului Program Național de Diabet; crearea Registrului Național de Diabet; creșterea accesului către tehnologii de administrare a insulinei și de monitorizare a glicemiei (teste de glicemie, ace, seringi, lanțete, pompe de insulină) cu prioritate pentru copii și tineri; aprobarea standardelor naționale de Educație Terapeutică în Diabet; transpunerea prevederilor din ghidurile internationale de tratament a diabetului în Protocoale clinice naționale în diabetul complicat, tip 1, tp 2 și gestational și actualizarea acestora o data la doi ani.

La 14 noimebrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului – o campanie de sensibilizare care, în acest an, are drept generic „Cu Ochii pe Diabet”.


 

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA este o organizaţie neguvernamentală care pledează pentru creșterea calității vieții copiilor și tinerilor cu diabet, promovarea standardelor actuale de îngrijire și a responsabilității de autoîngrijire.

13320476_464045837122846_582105508726342664_o

Foto: Asociația Tinerilor cu Diabet din Moldova DIA, NetDoctor