Insuficiența renală este reducere a funcției rinichilor: filtrare, formarea urinei și excreția acesteia. Insuficiența renală poate fi acută sau cronică.

Cauzele insuficienței renale

 • Afectarea parenchimului renal (cauza renală)

Parenchimul este țesutul renal care acoperă suprafața rinichiului. Stratul său exterior este format din glomeruli, unde are loc filtrarea.
În bolile renale cronice: nefrita, glomerulonefrita, pielonefrita, urolitiaza, parenchimul renaște în țesut conjunctiv care nu poate îndeplini funcția rinichiului (insuficiență renală cronică). Parenchimul este distrus de infarctul renal, leziunea renală, care duce la insuficiență renală acută.

 • Obstrucție a tractului urinar (cauza postrenală)

Obstrucția sau obstrucția ureterelor face imposibilă scurgerea urinei din rinichi. Această afecțiune patologică apare datorită blocării ureterului cu o piatră în timpul urolitiazei, strângerea acesteia de o tumoare sau hematom cu leziuni. De regulă, permeabilitatea unui ureter este afectată.

Semnele insuficienței renale

 • Semne de intoxicație

Acestea includ stări generale de sănătate, febră, letargie, oboseală constantă chiar și în repaus, slăbiciune și pierderea poftei de mâncare.

 • Umflături ale mâinilor și picioarelor în perioada dimineții

Acestea sunt cauzate de acumularea lichidului care nu a fost excretat de rinichi. Edemul apare în partea superioară a corpului (brațe, față), cu exacerbări răspândite în partea inferioară. Cel mai adesea, umflarea se dezvoltă sub ochi – deci, cu probleme renale, simptomele apar pe față. Dacă apăsați degetul pe locul umflăturii, pielea va deveni palidă, indicând o culoare nesănătoasă.

 • Disfuncțiile urinării

Semne ce indică disfuncția renală

1. cantitatea de urină scade sau crește;
2. urina este excretată în porții mici;
3. există impulsuri frecvente, adesea noaptea;
4. există o senzație de presiune, senzație de arsură la urinare.

 • Modificări în natura urinei

Urina devine spumoasă și are o nuanță tulbure. Culoarea sa devine întunecată. Urina este însoțită de eliminări cu sânge (de culoarea cărnii), poate apărea puroi în urină. În timpul urinării, se simte un miros neplăcut.

 • Dureri de spate

Durerea, de regulă, este însoțită de tulburări acute ale rinichilor, urolitiază, în procesele cronice sunt rare. Poate afecta una sau ambele părți ale rinichilor. Durerile sunt puternice, ascuțite, pot fi simțite la nivelul abdomenului inferior, în zona inghinală și în coapsă.

 • Uscăciune, gust metalic în gură, miros din gură

Cu o funcție renală slabă, conținutul de uree crește și dă miros de amoniac din gură și un gust neplăcut. Din cauza unei încălcări a scurgerii de lichid, apar senzațiile de gura uscată și sete.

 • Greață și vărsături

Acestea sunt cauzate de intoxicare corpului cu uree, care se acumulează în sânge. Cel mai adesea, aceste simptome apar dimineața.

 • Tensiune arterială crescută

Tensiunea arterială diastolică (mai mică) este crescută mai des. Dacă tensiunea arterială nu scade cu medicamentele antihipertensive, acesta denotă probleme la rinichi.

De ce este periculoasă insuficiența renală?

Corpul acumulează uree, creatinină, amoniac, dar și alte substanțe toxice ce descompun proteinele. În concentrații mari, acestea afectează organele interne și perturbă procesele metabolice. Autointoxicarea poate avea efecte fatale. Prin urmare, este important să știți ce simptome apar dacă există probleme cu rinichii.

Cum poate fi prevenită insuficiența renală

Vă recomandăm câteva obiceiuri care incluse în rutina ta zilnică, duc la prevenirea insuficienței renale. Printre acestea se regăsesc:

 • adoptarea unui regim alimentar sănătos;
 • evitarea consumului de alcool în exces;
 • efectuarea regulată a unor activități fizice;
 • evitarea administrării de medicamente care pot afecta modul de funcționare al rinichilor.

 

Distribuie articolul: