Știai că în Statele Unite ale Americii freelancerii aduc în bugetul de stat circa 1,4 trilioane de dolari? Da, da, această sumă exorbitantă reflectă o tendință economică importantă, și anume faptul că majoritatea tinerilor renunță la regimul clasic de muncă de 8 ore și preferă să-și conceapă propria rutină a activităților, devenind în timp freelanceri.

Ce este un freelancer? Cu ce se ocupă? Cărui regim economic i se potrivește? Află informații despre toate aceste întrebări în rândurile ce urmează, de la specialiștii companiei Ducont.

Ce reprezintă activitatea de freelancer?

Activitatea de freelancer presupune realizarea unor procese lucrative prin intermediul unor contracte scrise sau verbale, ori acorduri mutuale între un agent individual, numit freelancer, și o afacere anume. 

În această categorie se includ diverse tipuri de servicii, precum:

  • crearea softurilor digitale;
  • scriere texte comerciale;
  • promovare digitală; 
  • design grafic;
  • conceperea strategiilor de marketing;
  • analiza pieței.

Avantajul major al acestui tip de activitate e că poate fi prestată de oriunde și pentru o afacere constituie o cheltuială mult mai mică decât dacă s-ar apela la o agenție mare.

Ce regim economic au freelancerii?

Marea dilemă a specialiștilor din această categorie e că până nu demult aceștia preferau să-și primească banii „la plic”, dar odată cu îmbunătățirea cadrului legal și cu înțelegerea pe deplin a repercusiunilor unei conduite economice de acest fel, freelancerii au decis să-și mute veniturile în zona economică legală.

Tocmai din această cauză, compania Ducont, lideri pe piața națională a serviciilor de contabilitate, a creat un calculator de venituri prin care specialiștii freelance să verifice oportunitatea deschiderii unui SRL sau optarea pentru integrarea într-un IT PARK.

Activitatea în regim de SRL poate fi relativ mai complicată, deoarece freelancerul va trebui să aleagă o firmă de contabilitate cu prețuri la evidență contabilă accesibile, va trebui să aibă o contabilitate monitorizată și să raporteze fiscal pentru fiecare proces realizat.

Integrându-se într-un parc IT are următoarele beneficii importante:

  • salariul alb, fără calcule brut – net;
  • impozit unic pentru tot parcul IT;
  • zile libere calculate conform calendarului anual;
  • scutire de declarații fiscale dacă nu are alte venituri în afară de IT PARK.

           Dacă totuși optezi pentru ați legaliza veniturile, fie prin aderarea la Moldova IT PARK sau printr-un simplu SR, atunci nu uita de serviciile de contabilitate, deoarece sunt parte inerentă din activitatea ta. Alege să colaborezi cu compania DUCONT, lideri pe piața națională.

Distribuie articolul: