Ca să consumi ouăle de Paște 100% natural, este nevoie să le vopsești fără chimicale. De aceea, iată câteva rețete care te vor ajuta să te menții mai sănătos măcar pe parcursul acestor sărbători.

Cum procedăm:

  • Ouăle se spală bine, se fierb și apoi se șterg cu oțet, înainte de a fi vopsite. Ca și sugestie, ar fi bine să folosești ouă cu coaja albă, pentru a obține cele mai vii culori.
  • Taie în bucăți mici fructele sau legumele cu care vrei sa colorezi și pune-le să fiarbă în vase diferite cu apă. Timpul de fierbere este de aproximativ 30 minute.
  • Scoate fructele sau legumele din vasele în care au fiert și adaugă 2 – 3 linguri de oțet în apa colorată, pentru a face mai vie culoarea.
  • Pune ouăle în vas și ține-le 10 minute sau chiar mai mult, în funcție de cât de intensă vrei sa fie culoarea. După ce le scoți din vas, lasă-le să se usuce pe un prosop de hârtie, iar după aceea, le poți șterge cu puțin ulei, ca sa fie mai lucioase.

În continuare, prezentăm câteva metode prin care putem obţine culori diferite pentru ouăle de Paşte.

Ouă roșii

Pentru a da ouălor culoarea roşie, poţi folosi suc de sfeclă. S-ar putea să iasă mai mult roz decât roşu, în funcţie de cât timp ţii ouăle în suc. Cu sfecla roşie ouăle pot să iasă maronii în loc de roşii. Pe vremuri, în unele zone ale ţării, se foloseau şi florile de bujor pentru a colora ouăle și, bineînţeles, clasicele cozi de ceapă roşie.

oua-vopsite-cu-sfecla-rosie-si-otet

Ouă galbene

Se fierb timp de o oră cantități egale din coji uscate de ceapă galbenă și flori de găbenele împreuna cu 1 lingură de oțet. Se strecoară totul, iar fiertura caldă se toarnă peste ouăle fierte, încă fierbinți. Se lasă totul până la obținerea nuanței de galben dorită. O altă variantă de obținere a culorii galbene este cu frunze de mesteacăn uscate, ori cu coji de portocale sau lămâie sau cu coajă de morcov sau semințe de țelină. Alternativă e curcuma.

oua-vopsite-cu-curcuma-si-otet-760x571

Ouă albastre:

Culoarea albastră  a ouălor o putem obține din flori de viorele, care se fierb aproape o oră. Aceeași nuanță poate fi căpătată și din varza roșie tocată mărunt. Coaja de sfeclă roșie tocată mărunt, la fel este soluția pentru ouăle de nuanța cerului.

oua-vopsite-cu-varza-rosie-sfecla-rosie-si-otet1

Ouă verzi:

Pentru ouă de Paşte verzi, o metodă naturală de vopsire este cea folosind spanac sau iarbă. Dar nu este o nuanță exactă şi este posibil ca ouăle să-ţi iasă mai degrabă gri decât verzi.

oua-de-paste-vopsite-cu-spanac

Ouă maro:

Dacă doreşti ouă maronii vopsite natural, le poţi lăsa peste noapte în ceai negru sau cafea. În funcţie de timpul în care sunt lăsate în vopsea, ouăle pot ieşi bej în loc de maro. Iar dacă nu sunt ouă albe, aproape că nici nu se va vedea vreo diferenţă faţă de culoarea lor iniţială. Un fel de maro-auriu vei obţine folosind seminţe de mărar.

oua-vopsite-cu-cafea-si-ceai-negru-760x571

Ouă violet:

Această culoare a ouălor poate fi obținută din fructe de pădure (vor da în general o culoare violet intensă), vin roşu (violet închis-deschis, în funcţie de cantitatea de vin) sau suc de grapefruit roşu (ouăle capătă o culoare pastelată, asemănătoare lavandei).

oua-vopsite-cu-afine-760x571

Cum decorezi ouăle?

Pentru a decora ouăle de Paşte, poţi strânge în jurul lor elastice de bucătărie sau poţi lipi frunzuliţe. De obicei, orice se lipește funcţionează. De asemenea, înainte de a le pune  în vopsea, poţi desena pe ouă cu ajutorul unui creion de ceară sau a unei bucăţele de ceară. Zonele cu ceară nu vor absorbi culoarea.

Succes! Un Paște Fericit!

oua-pregatite-pt-vopsit-760x571

Distribuie articolul: