Peștele prăjit cu mujdei și mămăliguță este una dintre cele mai populare rețete de pește. Este simplu de gătit și extrem de delicioasă. Însă cu toate acestea, multe gospodine întâmpină probleme atunci când vine vorba de prăjirea peștelui. Acesta fie iese prea uscat, ceea ce înseamnă că s-a depășit cu mult timpul de gătire, fie prea uleios. Există însă câteva trucuri care te vor ajuta să gătești un pește prăjit la fel ca bucătarii profesioniști, chiar dacă ești novice în bucătărie. Iată cu ce trebuie să amesteci făina atunci când prăjești peștele, pentru a-l face gustos și cu o crustă crocantă.

Dacă ești începător în bucătărie, îți recomandăm să alegi un pește mai ușor de făcut, precum linul sau carasul. Exisăt câteva trucuri care te vor ajuta să obții un pește fript gustos, bine asezonat și cu o crustă crocantă.

Ingrediente

  • 2-3 pești proaspeți (caras, lin etc)
  • sare, piper
  • mălai
  • făină albă
  • cca. 500 ml ulei pentru prăjit
  • mujdei
  • mămăligă
  • felii de lămâie

Mod de preparare

Peștele trebuie să fie neapărat proaspăt, prins în aceeași zi sau maximum cu o zi înainte. Curăță mai întâi peștele de solzi și eviscerează-l. Apoi îndepărtează branhiile (se găsesc sub operculii din zona capului). Ulterior șterge bine peștele cu prosoape abosrbante.

Poți opta pentru crestarea peștelui, în cazul celor care au un strat mai gros de carne, așa cum este carasul. Pentru această operațiune trebuie să folosește un cuțit ascuțit, iar inciziile să fie foarte adânci.

Asezonează peștele cu sare din belșug și puțin piper negru măcinat. Este foarte important să lăsăm peștele măcar 10 minute după ce a fost sărat pentru a-și putea trage condimentele.

Se dă peștele prin mixul de făină albă cu mălai și apoi se scutură ușor pentru a îndepărta excesul. Se așează pe o tavă separată.

Se încinge o cantitate mai mare de ulei într-o tigaie mai adâncă. Stratul de ulei trebuie sa fie de măcar 2-3 degete înalțime pentru a cuprinde bine bucățile de pește. Este foarte importantă temperatura uleiului. Aceasta trebuie să fie de aproximativ 170 de grade. Dacă uleiul nu este bine încins, peștele nu se rumenește cum trebuie și se îmbibă cu ulei. Iar în cazul în care temperatura acestuia este prea înaltă, atunci se poate arde crusta, iar carnea rămâne crudă.

Peștii întregi se pun pe rând la prăjit și nu se glomerează tigaia. După ce s-au prăjit, scoate peștii cu un clește special, astfel încât să nu te arzi cu ulei încins și așează-i pe un platou așternut cu șervete absorbante de hârtie pentru a scăpa de excesul de ulei.

Poftă bună!

Distribuie articolul: