În jur de 20 de mii de persoane din Republica Moldova vor fi intervievate cu privire la viața lor cotidiană. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a lansat colectarea datelor în cadrul studiului „Generații și Gen”, notează AGORA.md.

„Vor fi cercetate mai multe aspecte, precum intenția de a crea o familie, de a emigra, care sunt relațiile dintre copii și părinți. Toate aceste rezultate vor servi ca temei pentru ca în perioada imediat următoare să venim cu abordări noi și cu politici demografice noi”, a declarat secretara de stat din cadrul MSMPS, Nelea Rusu, îndemnând oamenii să fie deschiși să răspundă la întrebările operatorilor care vor colecta aceste date.

Potrivit oficialilor, este vorba de cel mai complex sondaj demografic la nivel global, desfășurat în premieră în Republica Moldova.

„Studiul începe azi, dar va dura 9 ani. Participanții vor fi intervievați repetat la fiecare trei ani. Asta ne va permite să vedem evoluțiile la nivel de familie în timp”, a menționat reprezentanta UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.

Reprezentanții Biroului Național de Statistică au stabilit eșantionul, iar compania Magenta Consulting colectează datele. Așadar, în cadrul sondajului vor fi intervievate în jur de 20 de mii de persoane din 153 de localități din țară. Peste 100 de operatori de teren sunt antrenați în acest proces, urmând să colecteze datele până în iunie 2020.

Costurile studiului se estimează la 280 de mii de dolari – 197 de mii sunt oferiți de Guvernul RM, iar 83 de mii – prin intermediul UNFPA.

Studiul respectiv a fost desfășurat până în prezent în 24 de țări din întreaga lume.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: