Republica Moldova va dispune de suficient zahăr pentru a acoperi cererea internă, în ciuda dificultăților din sectorul agricol cauzate de condițiile climatice extreme din 2024, anunță Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM). Declarația vine în contextul în care piața este puternic influențată de importuri.

 

Potrivit UPZM cineva ar face speculaţii, pe subiectul deficitului de zahăr, care sunt însă „absolut nefondate având drept scop crearea de panică în jurul unei probleme inexistente”, transmite Mold-street.com.

Pe piaţă este zahăr în surplus

Producătorii nu precizează cine sunt autorii acestor speculaţii, dar îi acuză că ar urmări „inundarea pieței cu zahăr de import în detrimentul consumatorilor, producătorilor de zahăr, de sfeclă de zahăr și intereselor economice ale R. Moldova”.

UPZM reaminteşte că consumul anual de zahăr în R. Moldova este estimat la 72.000 tone, iar luând în considerare rezervele existente și importurile din anul curent, de la 1 ianuarie 2025, pe piață vor exista 50.000 de tone de zahăr.

„Adăugând zahărul disponibil pentru import în 2025 în baza acordurilor comerciale existente și producția anului 2025, disponibilă începând cu septembrie, se estimează un surplus, nu un deficit de zahăr pe piața locală”, subliniază organizaţia.

Potrivit UPZM, în 2024, în Moldova au fost recoltate circa 293.000 de tone de sfeclă, ceea ce echivalează cu 32.000 de tone de zahăr. Ținând cont de rezervele existente de 18.000 tone (formate prin producția și importurile anterioare în 2024), deja la 1 ianuarie 2025 vor fi disponibile pe piață 50.000 tone de zahăr.

Moldova a importat circa 15.000 tone de zahăr din Serbia

De asemenea, se menţionează că pentru anul 2025 sunt disponibile mecanisme de import în baza acordurilor comerciale existente. Astfel 16.700 tone de zahăr pot fi importate din Ucraina, Uniunea Europeană, Marea Britanie și statele EFTA (fără taxe vamale sau cu taxe vamale reduse).

În plus cantități nelimitate pot fi importate fără taxe din țările CEFTA, inclusiv Serbia, un important producător regional de zahăr.

Astfel, producătorii susțin că doar în anul 2024 din Serbia s-au importat 15.000 tone de zahăr.

Aceasta echivalează cu circa 21% din necesarul de zahăr al ţării şi au reprezentat aproape jumătate din producţia estimată din recolta acestui an.

Datele statistice arată că în nouă luni ale 2024 importurile de zahăr, preparate pe bază de zahăr şi miere au crescut cu peste 26% şi sunt practic de două ori mai mari ca exporturile.

Inga Pascal, director executiv al UPZM afirmă că R. Moldova va avea zahăr suficient pentru consum, iar securitatea alimentară a țării este garantată din acest punct de vedere.

„Respingem categoric speculațiile promovate de anumiți actori care urmăresc denaturarea realității pieței pentru a-și justifica solicitările de majorare a contingentelor tarifare de import. O astfel de măsură ar descuraja investițiile în ramura de producție a zahărului și ar afecta fermierii locali, punând în pericol viitorul industriei autohtone datorită abundenței de produse de import”, susţine şefa Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova.

De notat că în ţară mai funcţionează doar două fabrici de zahăr: una aparţine grupului german Südzucker AG, iar a doua Moldova-Zahar este deţinută de polonezii de la Krajowa Spółka Cukrowa.

Distribuie articolul: