Vinăria „Sălcuța” își are propriile podgorii, care se întind pe o suprafață de 400 hectare, amplasate în regiunea vitivinicolă cu #IndicațieGeografică, Ștefan Vodă, pe plaiurile Tănătari. Este una dintre cele mai favorabile regiuni pentru producerea vinurilor din Moldova, datorită climei unice, a brizei ce vine din partea Mării Negre și a prezenței Râului Nistru în apropiere. Acestea oferă solului tot necesarul pentru a obține struguri savuroși, atât de soiuri europene, cât și locale.

Istoria vinăriei a început în anul 1995 fiind fondată de Eugen Pîslaru, care avea o mare dorință de a continua producerea vinului din acea zonă, fabrica de vinuri din satul Sălcuța datând încă din secolul XIX. În prezent fiul acestuia, Sergiu Pîslaru, continuă tradițiile de familie și implementează cele mai inovative tehnologii în procesul de producere a vinurilor.

Dina Pîslaru, Coordonator Marketing Sălcuța SRL: „Controlăm atent întreg procesul de producere pentru că ne dorim să obținem un produs final unic și nu în ultimul rând specific zonei. Ne mândrim cu terroir-ul și clima pe care o avem în Ștefan Vodă și, cu certitudine, de motivația enologilor noștri de a implementa tehnici și idei noi, fapt ce ne permite să oferim individualitate fiecărui vin din colecțiile noastre.

Cu toate că respectăm tradițiile și tehnicile de producere a vinului, caracteristice țării noastre, vinurile le maturăm în butoaie de stejar francez și american, fapt ce oferă băuturii taninuri nobile, arome subtile și gustul de fructe de pădure, împreunate cu cele de cafea. Reușim să producem circa 3 milioane de sticle anual.”

„Am participat atât la concursuri locale cât și la internaționale, obținând peste 15 medalii de argint și aur. De asemenea, am obținut și granturi pentru certificări de calitate de nivel mondial , ceea ce încă o dată demonstrează dorința noastră de a aduce tot ce este #AutenticMoldovenesc la un alt nivel”, a adăugat reprezentantul „Sălcuța”.

Vinăria, încă de la fondare, a fost mai mult orientată spre export, iar de-a lungul anilor a acoperit foarte multe țări din Europa, ajungând până în China, USA și Canada. Recent, „Sălcuța” a început să se orienteze și spre piața locală și a României, deoarece sunt încrezuți că vinurile noastre merită a fi descoperite și apreciate și „acasă”.

„După o călătorie a enologilor vinăriei, s-a născut istoria vinului demisec alb de sepaj Riesling&Traminer. Ei au venit cu o rețetă individuală a producerii acestui vin, care se deosebește printr-un echilibru perfect între gust dulciu, aciditate și arome fine florale. Acest vin a obținut o medalie de argint la Concours Mondial de Bruxelles 2017 și medalia de aur la concursul local Black Sea Region Wine&Spirits Contest 2018”, a povestit managerul.

Turismul viti-vinicol este un scop major

„Suntem axați pe dezvoltarea turismului vinicol în regiunea noastră și sperăm că în curând va deveni un patrimoniu național. Dorim să ne apropiem de consumatorii locali, de aceea am lansat recent pe piața locală colecția nouă, Winemaker’s Way, o serie vinuri de soi cu #IndicațieGeograficăProtejată. Un vin bun este rezultatul unei căi parcurse de vinificator încă din podgorii ce implică dedicație, efort și pasiune”, a mai spus aceasta.

„Ne bucurăm că am participat la un astfel de eveniment unde s-a pus accentul pe importanța produselor cu indicație geografică protejată și denumire de origine. Cu toate că suntem noi pe piață, ne-a bucurat faptul că printre invitați am întâlnit iubitori ai vinurilor noastre. Sperăm că astfel de inițiative vor continua și se vor extinde în întreaga țară, din simplu motiv că ceea ce este autentic moldovenesc, merită să fie cunoscut, apreciat, iubit și consumat.” a adăugat Dina Pîslaru, Coordonator Marketing Sălcuța SRL, despre evenimentul „Povesti pe Acoperiș”.

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.