Viorica Andronic, originară din raionul Hîncești și-a deschis recent o mică afacere în ale cofetăriei, chiar în satul de baștină. Gătește tot felul de plăcinte, prăjituri și torte sub brandul „Sălcuta’s cake”. Pe lângă dulciurile tradiționale moldovenești, cofetăreasa experimentează în a găti bezzele, macarons și alte delicatese despre care nu a prea știut în copilărie, scrie Agora

A făcut studii în domeniul Tehnologiei și Marketingului în alimentația publică. A muncit timp de 10 ani în acest domeniu. Dar, după ce s-a căsătorit a trebuit să-și urmeze soțul în sat. La început, a încercat să lucreze în calitate de reprezentată a unei companii cosmetologice, dar nu s-a regăsit în ceea ce făcea.

„Nu aveam aer. Am încercat, dar mi-am dat seama că nu era pentru mine”, își amintește femeia.

După ce a născut, Viorica a decis să revină la ceea ce, spune ea, știa cel mai bine să facă.

„M-am apucat serios de ceea ce puteam face cu adevărat bine. Mai întâi am făcut un curs de pregătire, pentru că ceea ce învățasem în anul 2004 nu mai era actual. Am început prin a coace plăcinte și diferite copturi”, povestește tânăra.

Rudele și prietenii o îndrumau să-și deschidă în sat o afacere cu plăcinte. Dar Viorica nu se grăbea să se apuce serios de acest lucru. În mintea ei se coceau alte idei.

„În sat plăcintele nu le poți vinde, pentru că mamele, acasă, știu a face plăcite. În oraș, la Chișinău le vinzi, pentru că nu toți au timp să gătească acasă, din insuficiență de timp. Mă gândeam inițial să deschid un local în centrul satului unde să vând plăcinte. Dar nu eram sigură că o să am un venit bun din asta. Gândul care nu mă lăsa în pace era să prepar torte. Voiam să învăț cum să le fac, pentru că, în cei aproape 10 ani de lucru domeniul cofetăriei, am făcut foarte puține torte”, își amintește Viorica.

La început a gătit doar pentru ea și familia ei. Dar, au fost două torte, unul de ciocolată și altul cu aromă de vanilie, care au dat start afacerii. Le-a fotografiat și le-a postat pe rețelele sociale.

„Prima comandă a venit chiar de la vecina mea. A vrut un tort pentru ziua de naștere a băiețelului ei. A doua solicitare a venit, tot în acea săptămână, din partea unei cunoscute. Și așa au început comenzile. Luna august, anul trecut, a fost plină de comenzi”, mai povestește tânăra.

Tortele Vioricăi au forme standarte. Greutatea medie e de circa 2,5 kg, iar prețul ajunge la circa 450 de lei. La acesta se adaugă elementele de decor, care variază între 50 și 100 de lei.

„Cea mai plăcută parte a creării unui tort este decorul, când îi îmfrumusețezi exteriorul și așezi ultimele detalii. Munca parcursă până la această etapa este, însă, una lungă și deloc ușoară. Nu pot face un tort mai mic. Numai crema exterioară cântărește circa 450 de gr, iar blatul are aproximativ 1 kg. Decorul depinde de dorința clientului, unii iarna doresc căpșune sau alte fructe și prețul, desigur crește. Decorațiunile sunt făcute din pastă de zahăr și au prețul lor. De aceea nu le pot include în același preț cu tortul propriu-zis”, spune femeia.

Cele mai solicitate sunt torturile: Medovik cu vișină, Spanacul și Red Velvetul.

Continuarea citește-o pe Agora