Ai purtat vreodată o pereche de pantofi prea mici, prea mari sau pur și simplu nepotriviți pentru conformația picioarelor tale? Ai pus mâna pe o tavă încinsă? Ai lucrat la sală cu ganterele mai mult decât de obicei? Atunci e foarte posibil să fi suferit și tu de bășici. Îți spunem ce trebuie să faci pentru a le ajuta să se vindece cât mai repede și care sunt cele mai bune tratamente pentru bășici!

Ce sunt bășicile si de ce apar

Bășicile sunt vezicule cu lichid care apar cel mai adesea din cauza fricțiunii si a arsurilor. Cele mai comune cauze sunt:

  •  frecarea pielii pentru o perioadă îndelungată de timp, în special la picioare sau la mâini;
  • arsuri solare, arsuri cauzate de atingerea de un obiect încins sau arsuri chimice;
  • reacții alergice la anumite substanțe chimice, plante sau materiale.

Bășicile pot fi cauzate și de anumite infecții:

  •  impetigo
  • varicela
  • herpes

Bășicile cu lichid – tratament

Cel mai adesea bășicile se vindecă de la sine. Tratamentele pot ajuta, însă, la calmarea durerii, previn infecțiile și grăbesc vindecarea. Iată ce poți face:

– Protejează zona afectată. Dacă bășica a fost provocată prin fricțiune, evită să mai porți aceiași pantofi sau să mai desfășori activitatea care i-a cauzat apariția.

– Dacă bășicile sunt foarte mari și dureroase (în special cele cauzate de arsuri sau prin fricțiune), poți drena lichidul prin înțeparea bășicii cu un ac de seringă steril. Curăță bine zona, înmoaie vârful acului în alcool medicinal, înțeapă ușor bășica și apoi presează blând pentru a ajuta eliminarea lichidului.

– Nu sparge bășicile dacă suferi de HIV, cancer sau boli cardiace pentru că o eventuală infecție îți poate pune viața în pericol! Nu le sparge nici dacă sunt cauzate de o boală infecțioasă.

– Nu rupe niciodaăa pielea care formează bășica, decât dacă s-a uscat complet, dacă e foarte murdară sau dacă s-a format puroi sub ea.

– După ce ai înțepat bășica sau dacă s-a spart sau rupt din greșeală, spală bine zona cu apă și săpun și aplică o cremă cu antibiotic pentru prevenirea infecțiilor, apoi acoperă cu un pansament. Îndepărtează pansamentul pe timpul nopții pentru a permite zonei să se usuce.

– Dacă durerea la nivelul bășicii crește, dacă se inflamează, se înroșește sau zona se simte foarte fierbinte, este posibil să se fi infectat. În acest caz e nevoie să mergi la medic pentru un consult și pentru prescrierea unui tratament adecvat.

Tratamente naturiste pentru bășici

Pe lângă cremele antibiotice convenționale poți folosi pentru vindecarea bășicilor și:

Aloe vera – este un antiinflamator natural, calmează roșeața și inflamația, hidratează pielea și grăbește vindecarea, în special dacă bășica s-a rupt.

Oțet de mere – este antibacterian și poate preveni infecția. Diluează-l cu apă și aplică-l pe zona afectată. Oțetul de mere este recomandat în special pentru bășicile cauzate de arsurile solare.

Ceai verde – este antiinflamator. Aplică pliculețe reci de ceai verde pe zona afectată.

Ulei de arbore de ceai – este antibacterian și astringent și poate ajuta la uscarea bășicii. Diluează o parte de ulei de arbore de ceai în trei părti de ulei de măsline și aplică-l mai întâi pe o zona mică pentru a fi sigură că nu îți provoacă iritații.

Ulei de ricin – calmează mâncărimile, grăbește vindecarea și menține pielea hidratată. Aplică-l ca atare sau în combinație cu un alt ulei (mai fluid).

Ceai de mușețel – ceaiul de mușețel este antibacterian, previne infecțiile și calmează durerea. Prepară un ceai de mușețel foarte concentrat, toarnă-l într-un lighean și înmoaie zona afectată. Ai grijă ca ceaiul să fie doar călduț, nu fierbinte! Pentru alte zone ale corpului poți folosi ceaiul de mușețel în comprese.

Vitamina E – previne formarea cicatricilor și grăbește vindecarea. Sparge o capsulă de vitamina E, pune conținutul într-o lingură de ulei de măsline și aplică amestecul pe zona afectată.

Turmeric – este antiseptic, previne infecțiile, calmează durerea și reduce inflamația. Amestecă o linguriță de turmeric cu puțină apă, până obții o pastă. Aplic-o peste bășiică, las-o să acționeze pentru 10-15 minute și apoi clătește cu apă călduță. Repetă de 2-3 ori pe zi.

Dacă bășicile se infectează sau dacă apar brusc, fără nicio explicație evidentă, mergi de urgență la medic!

SURSA

Distribuie articolul: