Lecturile mai sunt cele care ne scot de pe linia de plutire, din rutina zilnică și din dogoritorul august pandemic. Iată ce ne propune pentru acest final de vară Editura Cartier, drept noutăți editoriale și recomandări de citit pentru toți.

Idei și fantasme. Lecturi în hialin, de Adrian Ciubotaru (colecția Rotonda). Preț: 119 MDL

„Prin textele sale (…), Adrian Ciubotaru încearcă să reabiliteze genul eseului erudit, să-i restabilească niște contururi mai exacte. Pentru că, oricât de proteic genul, oricât de libere şi neexhaustive abordările, eseul nu înseamnă divagaţii aproximative pe orice temă. Eleganţa şi precizia scriiturii nu sunt deloc neglijabile aici, ca şi profunzimile de substanţă sau elementara documentare (în toate cazurile). Interpretarea nu va lipsi, dar ea va fi anticipată de cunoaşterea subiectului în punctul iniţial. Şi, mai ales, el ştie cât de importantă este proprietatea termenilor, pentru a nu produce confuzii din oficiu, înainte de opinii, polemici şi exerciţii hermeneutice fără limite[le interpretării].” (Mircea V. Ciobanu)

Cum să rușinezi moartea. Poeme din lunca Putului, de Maria Mocanu (colecția Rotonda). Preț: 119 MDL 

„Nu pentru că «veşnicia s-a născut la sat», ci pentru că satul devine pentru Maria Mocanu o «ars poetica», se cuvine să vedem în acest fragmentarium experienţele devenite cotidiene pentru istoria unei familii care a primenit într-un spaţiu istoric şi geografic aparte dimensiunea acelei veşnicii care, odată descoperită, ne aduce mai aproape crâmpeiele unui destin pentru care a fi nu este totuna cu a avea, a crede nu este totuna cu a rosti adevărul, iar a trăi înseamnă puterea de a-ţi duce viaţa în chip poetic.” (Cătălin Bordeianu)

Teritoriile din estul Țării Moldovei sub administrația turco-tătară (1699-1806), de Ion Chirtoagă (colecția Cartier istoric). Preț: 249 MDL

„ În sec. al XVIII-lea – începutul sec. al XIX-lea, sudul şi nordul spaţiului de la est de Prut au fost o zonă de intersectare a intereselor Imperiilor Otoman şi Rus, apoi de colonizare cu populaţie alogenă, aşezată aici în scopul creării unei baze sociale pentru înfăptuirea politicii de dominaţie a ţarismului în regiune, ca urmare a unui proces îndelungat, care a început odată cu ocupaţia turco-tătară şi a continuat până în zilele noastre. Interesul faţă de acest teritoriu mult pătimit, unde s-au aflat vechile cetăţi moldoveneşti şi s-au desfăşurat evenimente importante din istoria neamului românesc de la est de Carpaţi, a sporit în contextul mişcării naţionale din Republica Moldova, mişcare care a generat noi opinii referitoare la trecutul acestor ţinuturi.” (Ion Chirtoagă)

Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale (vol. I), (colecția Cartier istoric). Preț: 379 MDL

„Ne propunem să prezentăm succint istoricul trupelor ruse pe teritoriul RSSM, implicarea lor în operațiunile militare de pe Nistru în 1992, implicare ce a transformat conflictul (instigat de Moscova) dintre Chișinău și Tiraspol într-un război moldo-rus, negocierile moldo-ruse privind retragerea trupelor ruse după declararea independenței Republicii Moldova, implicarea timidă și fără succes a OSCE în procesul de retragere a trupelor,, statul de ocupație al trupelor dislocate în prezent în raioanele din stânga Nistrului ale Republicii Moldova, inclusiv cel al așa-numitelor trupe de pacificație, ș.a.” (Mihai Grigincea)

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe shop.cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate pe iBooks sau shop.cartier.md.

Difuzare București: email: [email protected]. Tel/fax: 021 210 80 51

Difuzare Chișinău: [email protected]. Tel/fax: 022 20 34 91