Romanul „Nunta lui Isobel” de Sheila O’Flanagan a apărut în anul 2010, la editura Polirom din Iași. La 27 de ani, irlandeza Isobel Kavanagh crede că e pe punctul de a-şi împlini cel mai mare vis: să se mărite cu specialistul în software Tim Malone şi să înceapă cât unii curând o familie. Însă cu două săptămâni înainte de nuntă, în timp ce-și proba rochia de mireasă, Tim o sună, motivând că vrea să vorbească ceva important. Bucuria și entuziasmul lui Isobel se încheie în momentul în care Tim, hotărăşte că nu e pregătit pentru marele pas. Nunta, mai întâi, este amânată, apoi anulată şi, în cele din urmă, Isobel se desparte de Tim, în care nu mai poate avea încredere.


Fragment:

— Era important să vorbesc cu tine, spuse el.
Am ridicat capul şi l-am privit. Ceva era în neregulă, iar din tonul vocii lui realizam că era o problemă ceva mai serioasă decât una de genul Dotty, Maddy sau Biddy.
— Ce s-a întâmplat? Am întrebat.
El şterse picăturile de condens de pe pahar.
— Ce s-a întâmplat? Am întrebat din nou.
Mă privi.
— Nu pot să fac asta, spuse brusc.
Am auzit cuvintele, dar ele parcă nu aveau niciun înţeles.
— Ce-ai spus?
— Nu pot să merg până la capăt, spuse el din nou, de data asta cu un ton disperat. Nu pot, Isobel. Am nevoie de timp. Vreau să amânăm.
— Nunta? M-am holbat la el. Vrei să amânăm nunta?
Mi-am încleştat mâna pe paharul cu suc.
— Da.
El dădu din cap şi mai luă o înghiţitură de Guinness. Auzeam încă zumzetul oamenilor din jurul nostru, dar vocile lor păreau surde, distante. Mă simţeam ca şi cum eram înfăşurată într-un cocon, separată de lumea din jurul meu. Nu puteam rosti niciun cuvânt. Am deschis gura şi am închis-o la loc. Am clipit de câteva ori.
— Glumeşti, am zis în cele din urmă, răguşită.
— Nu glumesc, Isobel.
Avea o privire panicată.
— Am nevoie de timp.
— Timp pentru ce? Am întrebat, iar cuvintele începură acum să curgă. Pentru ce ai putea avea nevoie de timp? Ne ştim de aproape doi ani. Suntem logodiţi de şase luni! Dacă era o problemă, de ce nu ai spus nimic până acum?
— Până acum nu m-am simţit aşa.
— Aşa cum? Am întrebat eu.
— Prins în capcană, spuse el.
Am scormonit în geantă şi am găsit inhalatorul pentru astm. Am scuturat tubul de câteva ori şi apoi am eliberat spray-ul subţire în plămânii care mi se contractau.


Isobel intră într-o depresie, iar când e pe punctul de a-şi pierde şi slujba de asistentă de la Deltaprint, i se oferă şansa salvatoare: un post administrativ la o companie de training din Madrid.
Dintr-o femeie care îşi dorea o fericire domestică, Isobel ajunge o femeie de carieră, câştigând încrederea şefilor şi a colegilor. În Madrid, Isobel cunoaște altă lume, altă cultură. Iar odată ce ai schimbat mediul, te schimbi și tu ca persoană.

Schimbarea orașului și a serviciului a făcut-o pe Isobel să-și revină din depresia anulării nunții. La noul job își îndeplinea responsabilitățile de serviciu, directoarea companiei de traininguri era mulțumită de activitatea ei, ieșirile în oraș îi priau. În context, chiar şi iubirea pare să îi surâdă din nou, atunci când îl întâlneşte pe chitaristul madrilen Nico.

Isobel era vizitată de soră și prietena ei cea mai bună în Madrid. A fost și ea acasă, unde, întâmplător se întâlnise cu fostul iubit, care regreta despărțirea și nunta anulată. Dar… mai mereu este loc de mai bine. Tim a convins-o să se căsătorească, pentru că trecerea timpului îl face să o regrete pe Isobel, care încă nu l-a uitat.

Naveta între Dublin şi Madrid, între Tim şi Nico, Isobel are de luat cea mai dificilă hotărâre din viaţa ei. Trebuie să aleagă între Tim și Nico, chitaristul madrilen. Ce alege Isobel, aflați citind romanul.

 

Cine este Sheila O’Flanagan?

Sheila O’Flanagan s-a născut la Dublin şi a avut o carieră de succes în finanţe, înainte să i se facă o ofertă de publicare la o editură irlandeză şi să renunţe la slujbă în favoarea scrisului. Este autoarea a două volume de povestiri şi a peste zece romane foarte apreciate, care au atins tiraje impresionante, printre ele numărându-se: Far from Over (2000), He’s Got to Go (2002), Too Good to Be True (2003) şi Yours, Faithfully (2006). Scrie, de asemenea, articole economice în ziarul Irish Times. La Editura Polirom au mai apărut Dragoste şi matematică (2008) şi Sora lui Caroline (2009). În anul 2003 a primit distincţia Irish Tatler Woman of the Year – Fiction, iar în 2006 a câştigat premiul Irish Post pentru literatură. În anul 2010 a fost nominalizată la Irish Book Awards.