Romanul „Fiica alchimistului” de Katherine McMahon a fost tradus din limba engleză de Cătălina Necula. Romanul a apărut în anul 2009. Dacă ești fanul literaturii engleze, acest roman e pentru tine.

Autoarea, Katherine McMahon, scrie perfect un roman seducător despre tainele alchimiei și ale iubirii, despre exploatarea lumii și căutarea identității. Un roman perfect de citit pentru cei pasionați de așa domeniu, cel al alchimiei. Este un roman foarte bine documentat, autoarea oferind detalii precum biserica în contrast cu știința. Iar nobilii sunt în discordanță cu țăranii. Altă temă este influența trecutului asupra prezentului și poziția femeii în societate.

Romanul „Fiica alchimistului” aduce în prim-plan conflictul dintre două tipuri de cunoaștere: cea științifică și cea afectivă. Emilie Selden este fiica unui renumit alchimist și filosof naturalsit din Buckinghamshire.

Emilie pare să știe tot ce ține de fenomene naturale, plante, limba latină. Dar când apăreau întrebări, dubii or greșeli, tatăl obișnui să noteze totul într-un caiet. Revenea la întrebările și dubiile fiicei sale la momentul potrivit.

La un moment dat, însă, Emilie devine o pradă ușoară pentru Robert Aislabie, un aventurier atrat de titlul ei nobilial, de averea ei și de aurul produs de alchimie. Însoțindu-și soțul la Londra, Emilie descoperă o altă realitate a vieții. În Londra, Emilie descoperă o lume a aparențelor înșelătoare, unde marile averi se sprijină pe speculații și pe comerțul cu sclavi.

Iar reîntoarcerea lui Emilie în localitatea ei de baștină, stârnește careva reacții printre localnici.

Fragment din roman:

Nu am amintiri cu mama, pentru că în toată copilăria mea ea n-a fost decât un schelet sub pământ. Când m-am născut eu, a murit ea și, chiar dacă apreciez simetria, nu sunt deloc mulțumită. E greu să aflu mai multe despre ea, pentru că nu am voie să-l întreb pe tata, iar doamna Gill, care are grijă de mine, nu e prea vorbăreață.

Și totuși, când împlinesc șase ani, pe 30 mai 1712, îi pun doamnei Gill întrebările obișnuite despre cum era mama și, dintr-o dată, ea oftează adânc, lasă jos oala mare pe care o ține în mână – e săptămâna în care se pun la macerat florile de soc – și mă duce într-o călătorie lungă prin casă, dincolo de Camera Reginei, prin mai multe ușițe și în sus, pe o scară îngustă, până ajungem la o odaie scundă, cu o fereastră înaltă, zăbrelită și cu podeaua înclinată.

– Aici te-ai născut tu, îmi spune.

Singurele mobile sunt un cufăr cioplit grosolan și un pat înalt, acoperit cu așternuturi, la care mă uit cu mirare. Patul e fără îndoială prea mic și prea curat pentru un eveniment atât de murdar cum e nașterea.

Cine este Katherine McMahon?

Katherine McMahon s-a născut la Londra. A studiat literatura engleză și arta dramatică la Universitatea din Bristol. A predat câțiva ani la un liceu din Hertordshire și a jucat la teatrul din localitate. A scris mai multe romane.