De aproape un an, Ekaterina din Odesa lucrează la o clinică estetică din Ungheni. Femeia s-a refugiat în Republica Moldova la începutul lunii martie 2022 și de atunci locuiește la Ungheni împreună cu cei doi copii ai săi și cu sora sa. Ekaterina lucrează part-time, întrucât ea merge periodic și la Odesa, unde este așteptată de soț și de clientela sa fidelă.  

Pe 24 februarie ne-am pomenit într-un coșmar”

Ekaterina a ajuns în Republica Moldova pe 3 martie 2022. Până atunci, femeia locuia la Odesa împreună cu soțul și cei doi copii ai săi. Înainte de război, ea a fost în Republica Moldova în calitate de turist, a mers la un concert și a vizitat câteva vinării.

Ekaterina a absolvit Universitatea de Medicină și lucra mai bine de șapte ani în calitate de medic dermatolog-cosmetolog la Odesa: „Trăiam, ne făceam planuri și brusc ne-am trezit într-un coșmar”.

„Când m-am trezit dis-de-dimineață pe 24 februarie, sub sunetul îngrozitor al bombardamentelor, eram complet derutată și dezorientată. Nu aveam nicio valiză pregătită, nu mi-am alimentat mașina… pur și simplu nu credeam că în secolul XXI se poate dezlănțui un război”, își amintește Ekaterina.

 

În căutarea unui loc sigur, Ekaterina împreună cu familia sa s-a refugiat în Republica Moldova și a ajuns la Ungheni.

„Aveam cunoscuți care au găsit cazare la Ungheni și de aceea am decis să venim și noi aici. Orașul din prima a fost pe placul meu, e curat, drăguț, confortabil și nu este foarte mare”.

În scurt timp, Ekaterina a închiriat o locuință, băiatul a mers la școală și a început să practice fotbalul, iar fetița – la grădiniță. „În curând e ziua feciorului și l-am întrebat pe cine ar vrea să invite la serbare, el mi-a răspuns – toți colegii din echipa sa de fotbal”, povestește înduioșată Ekaterina.

„Îmi pare rău că este război, dar îmi pare bine că am cunoscut-o pe Ekaterina”

În aprilie, Ekaterina a reușit să se angajeze la o clinică estetică din Ungheni: „A fost o întâmplare fericită, am cunoscut-o pe Olesea, proprietara clinicii. Am discutat, i-am povestit cu ce mă ocup și ea mi-a propus să lucrăm împreună”.

Specializată în mezoterapie și diverse tratamente faciale anti-îmbătrânire, Ekaterina s-a adeverit a fi o adevărată găselniță pentru Olesea Crăciun, proprietara unei clinici estetice din Ungheni, beneficiară a programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF.

„Am fost foarte interesată de experiența profesională a Ekaterinei. Ea face proceduri pentru care e nevoie de cunoștințe medicale și eu tare mă bucur că s-a alăturat echipei noastre. Este profesionistă și clientele o adoră”, relatează Olesea.

În aproape un an, Ekaterina a început să fie cunoscută și apreciată de tot mai multe cliente.

„Îmi pare rău că este război, dar îmi pare bine că am cunoscut-o pe Ekaterina. Mereu îi spun că vreau ca la ea acasă totul să fie bine, dar mai doresc ca ea să revină la noi periodic, aici deja o așteaptă cliente fidele”, spune Olesea. 

De la începutul războiului, PNUD Moldova susține incluziunea socio-economică a refugiaților din Ucraina. PNUD a susținut desfășurarea cursurilor de formare profesională, a organizat  târguri ale locurilor de muncă și dezvoltă un portal care va facilita angajarea. PNUD implică sectorul privat, contribuind la crearea locurilor de muncă pentru refugiați.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă până la 23 februarie 2023, 992 cetățeni din Ucraina s-au angajat în câmpul muncii. Cei mai mulți dintre ei lucrează la Chișinău – 749 persoane.

Sindromul vieții amânate vs. dorința de a trăi din nou

„Situația în care ne aflăm ne-a făcut să nu ne mai facem planuri de lungă durată, trăim aici și acum, lucrăm, ne dezvoltăm, învățăm și evident ne dorim cât mai rapid să ne întoarcem acasă”, spune Ekaterina.

Ea recunoaște că se gândea în această primăvară să se întoarcă definitiv la Odesa, dar atacurile asupra blocurilor de locuit și a civililor au oprit-o. „Azi se întâmplă un atac cu rachete într-un oraș, mâine se poate întâmpla în alt oraș. În asemenea momente, în primul rând mă gândesc la copii și îmi doresc ca ei să fie în siguranță, de aceea deocamdată nu planific nimic”.

După un an de război, Ekaterina a regăsit puterea de a fi optimistă din nou, dar i-a luat ceva timp pentru reabilitare și pentru conștientizarea că trebuie să-și trăiască viața în continuare. Sindromului vieții amânate a fost înlocuit cu motto-ul aici și acum”: „Sunt foarte recunoscătoare familiei mele, care este foarte unită. Când cineva dintre noi clachează, ne susținem și ajutăm reciproc. Vreau să mulțumesc și pacientelor mele, care pe timp de război nu au renunțat să trăiască și să fie frumoase. Femeile din Odesa mergeau la saloane de frumusețe și își făceau manichiura chiar sub sirenele de atac aerian și neavând lumină. Războiul ne-a unit și ne-a făcut mai puternici”.

Ekaterina are cliente și în România.  Ea merge periodic la Iași și București, unde este așteptată de către clientele sale.

„Pentru mine distanța de 300 de km deja nu mai este o distanță, este o zi obișnuită când merg la lucru”, spune Ekaterina.

O dată la fiecare două săptămâni, Ekaterina merge la Odesa, unde continuă să lucreze cu clientele sale fidele.

„Prima dată am mers la Odesa în luna martie 2022. Am mers singură, pe copii i-am luat la Odesa abia în vară, când lucrurile cumva s-au mai liniștit. Viața acolo s-a schimbat dramatic, dar chiar și așa orașul trăiește în ritmul său, oamenii au învățat să trăiască într-o nouă realitate, fără lumină, fără căldură, este instituită stare de asediu”.

Războiul a făcut-o să vadă și relațiile de familie sub o nouă lumină:  „Acum nu mai atragem atenție la fleacuri. În această nouă realitate a războiului, înțelegi care sunt lucrurile cu adevărat importante: familia sănătoasă, unită și în siguranță”. Când se întâlnește din nou pentru scurt timp cu soțul său la Odesa, prețuiesc fiecare moment împreună.

Între timp, la Ungheni, oraș pe care l-a îndrăgit cu toată inima și care i-a devenit a două casă o așteaptă copii și sora mai mică.

După încheierea războiului, Ekaterina susține că va reveni în Republica Moldova, va avea vizite de lucru, pentru că aici are clienți fideli și prieteni.

Distribuie articolul: