„Ucraina este „în viață” și nu se va preda niciodată, a spus președintele Volodymyr Zelensky, într-un discurs sfidător adresat parlamentarilor americani în prima sa călătorie în străinătate de la invazia Rusiei. Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina nu a fost caritate, ci o investiție în securitate pentru viitor, a spus Zelensky.

Apelul său vine pe fondul semnelor că sprijinul SUA este probabil să se confrunte cu o mai mare atenție de către parlamentarii republicani din Congres. Dar președintele Joe Biden a promis că va rămâne alături de Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”.

Domnul Biden a promis un nou pachet de ajutor de 2 miliarde de dolari (1,7 miliarde de lire sterline) și a promis încă 45 de miliarde de dolari. La o conferință de presă comună, Biden le-a spus reporterilor că „nu este deloc îngrijorat” de menținerea coaliției internaționale unită.

Pe fondul îngrijorării că unii aliați ar putea simți presiunea costului conflictului și perturbarea aprovizionării globale cu alimente și energie, președintele SUA a spus că se simte „foarte bine” în legătură cu solidaritatea de sprijin pentru Ucraina.

Fiind cel mai important aliat al Ucrainei, SUA au angajat deja 50 de miliarde de dolari (41 de miliarde de lire sterline) de asistență umanitară, financiară și de securitate – mult mai mult decât orice altă țară.

Președintele Ucrainei, Zelensky – purtând hanorac și cizme verzi de luptă – și-a exprimat speranța că Congresul va acorda un ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari Ucrainei – aflat în prezent în fața Senatului SUA – pentru „a ne ajuta să ne apărăm valorile și independența”.

Republicanii – care vor prelua controlul Camerei Reprezentanților în ianuarie – au avertizat că nu vor scrie un „cec în alb” pentru Ucraina.

De fapt, sprijinul republican pentru asistența continuă sa erodat. Într-un sondaj realizat în noiembrie, puțin peste jumătate dintre alegătorii republicani au susținut ajutorul pentru Ucraina – în scădere de la 80% în martie.

Dar Zelensky, care a călătorit cu un avion al forțelor aeriene americane din orașul polonez Rzeszow, a spus că „indiferent de schimbările din Congres”, el crede că va exista sprijin bipartizan pentru țara sa.

Și și-a făcut pledoaria în termeni emoționanți înaintea unei sesiuni comune a Congresului – un discurs care a fost întrerupt de 18 ori cu ovații în picioare de aproape toți membrii Congresului, cu excepția unor parlamentari republicani care nu au aplaudat.

Vorbind în engleză, el le-a spus că țara lui încă stă „împotriva tuturor pronosticelor” și a prezis „un punct de cotitură” în conflictul de anul viitor.

Pentru a ilustra brutalitatea războiului, domnul Zelensky a evocat trupele americane care luptau împotriva naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Tactica rușilor este primitivă. Ei ard și distrug tot ce văd. Au trimis condamnați pe linia frontului, la război. Au aruncat totul împotriva noastră, asemănător cu cealaltă tiranie, care în Bătălia de la Bulge a aruncat totul. a avut împotriva lumii libere.

„La fel ca soldații americani curajoși care și-au ținut liniile și au luptat împotriva forțelor lui Hitler în timpul Crăciunului din 1944, soldații ucraineni curajoși fac același lucru cu forțele [președintelui rus Vladimir] Putin în acest Crăciun”, a spus el. „Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată”.

În încheierea discursului său, dl Zelensky a prezentat Congresului un drapel de luptă semnat de apărătorii lui Bakhmut, un oraș din prima linie din estul Ucrainei pe care l-a vizitat în ajunul călătoriei sale la Washington.

Pachetul de asistență de securitate anunțat miercuri de Washington include un nou sistem de rachete Patriot, care se așteaptă să ajute Ucraina să-și protejeze orașele de rachetele și dronele pe care Rusia le-a tras asupra instalațiilor critice.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că livrarea sistemului avansat de rachete sol-aer va fi considerată un pas provocator.

Miercuri mai devreme, dl Putin a spus că crede că țara sa nu este de vină pentru războiul din Ucraina, adăugând că ambele țări „împart o tragedie”.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, armata americană estimează că cel puțin 100.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți, împreună cu aproximativ 40.000 de civili morți.

ONU a înregistrat 7,8 milioane de persoane ca refugiați din Ucraina în întreaga Europă, inclusiv Rusia. Cu toate acestea, cifra nu include pe cei care au fost forțați să-și părăsească casele, dar rămân în Ucraina.