E mai ușor să faci față problemelor, atunci când ai suportul unui psiholog. Un grup de tineri, participanți ai programului ActivePeace, lansează o serie de interviuri [De la Psiholog la Tine] cu specialiști din domeniu și o instruire gratuită pentru tineri despre comunicarea în conflicte. Proiectul „Psihoeducația tinerilor în adaptarea la situațiile de criză” este o inițiativă ce te va ajuta să găsești răspuns la întrebările care te frământă.

Fiecare din noi s-a ciocnit zilnic cu probleme legate de relații, propria motivație și gestionarea emoțiilor. Însă nu întotdeauna găsim resursele necesare pentru a depăși astfel de momente critice. Uneori, simțim nevoia de a cere ajutor din partea unui specialist psiholog. Acum, proiectul [De la Psiholog la Tine] vine să îți ușureze această sarcină! Un grup de tineri lansează o serie de interviuri realizate cu psihologi, referitor la problemele cu care se confruntă tinerii.

Primul interviu lansat este despre singurătate cu filosoful și psihologul Sorin Scutelnic. În acest interviu, Sorin discută despre formele de singurătate întâlnite la adolescenți, dar și despre consecințele acesteea. „Cu timpul, aceste izolări, pot să-l penalizeze destul de mult, fiind că noi oricum suntem ființe sociale, noi avem nevoie de oameni. Fiind că oamenii ne oferă nouă acele nevoi sociale pe care noi ne alimentăm și ne satisfacem propriile noastre dorințe”, a menționat psihologul.

Filosoful spune că dorința de singurătate este ceva firesc în rândul oameni, chiar mai mult, ea servește drept o reîncărcare a bateriilor. Cel mai banal exemplu ar fi o femeie care a devenit recent mamă, atunci când ea este preocupată de copil de dimineață până seara, ea are nevoie de măcar un pic de singurătate. Are nevoie de odihnă și de câteva clipe pentru a sta cu propriile gânduri. „O mamă obosită, este mai puțin mamă decât cea odihnită”, a expus Sorin Scutelnic.

Un alt punct atins la acest subiect, a fost Mecanismele de evadare. Unele persoane nu pot suporta singurătatea sub orice formă și mereu își caută ocupație, fie se apucă să citească o carte, fie să probeze diverse haine din dulap, fie să facă degustații din vinoteca personală. Anume aceste acțiuni se numesc mecanisme de evadare, prin care persoana încearcă să fugă de sentimentul singurătății. „Singurătatea este locul unde noi putem să ne reparăm interiorul nostru”, spune psihologul, vorbind despre avantajele singurătății.

Proiectul este realizat în cadrul programului ActivePeace, implementat de EcoVisio în parteneriat cu Asociația MitOst cu suportul Fundației Robert Bosch și Suediei. Realizarea proiectului „Psihoeducația tinerilor în adaptarea la situațiile de criză” se datorează partenerilor: Youth.md, Asociația Studenților Psihologi PsyNation, Youth Association ASIST și Centrul de Cercetări Științifice în Psihologie.