Imaginați-vă un cufăr mare, foarte mare…și greu, foarte greu…atat de greu că nu poate fi mișcat din loc nici măcar un milimertru. Ce face ca acesta să fie de neurnit? Multă ură, furie, tristețe, durere…

Studiile au demonstrat că celulele umane au memorie și fiecare informație emoțională este stocată de acestea. Astfel se explică implicarea emoțională a bolilor. S-au obținut rezultate remarcabile și chiar vindecări miraculoase prin terapii menite să elibereze mintea și trupul de evenimentele traumatizante din trecut. Deși unii pacienți spun că nu au nici o problemă, trecutul înmagazinat în subconștient, este marcat prin somatizări. Metodele de eliberare au la bază în mare parte iertarea. Evenimentele cu o pregnantă încărcătură emoțională sunt reevaluate în prezent și se deschide o nouă perspectivă a vieții.

Te-ai gândit vreodată de ce nu poți ierta, dar cât de eliberator este acest pas?

Psihologul Sanda Diviricean a povestit de pagina sa de instagram cât de importantă este iertarea și cum se va schimba viața noastră daca v-om scăpa de regrete.

„Este foarte greu sa intelegi cum să ierti, nici nu cred ca e vorba despre o înțelegere la nivel mental. E despre a înțelege cu inima, mai mult. Și credeți-mă că inimile noastre sunt adesea mai înțelepte decât mintea.

Când vine această înțelegere, de oriunde ar veni ea, aduce cu sine o iluminare, o senzație că ți-ai recăpătat viața înapoi, că te-ai eliberat de ceva ce nu a fost al tău. Ura, resentimentele, supărarea – sunt sentimente care nu au nici o treabă cu persoana căreia îi sunt adresate. Aceste sentimente sunt pietre pe umerii tăi, pietre grele si colțuroase care te rănesc până la sânge. Pe tine!

Deci iertarea nu se adresează altei persoane, iertarea nu o oferi altei persoane, iertarea ți-o oferi ție. Pe tine te eliberezi, tie iti faci un bine. Probabil e cel mai frumos dar pe care ți-l poți oferi, pentru că iertarea aduce cu sine iubirea. De aceea toți își doresc atât de mult să poată ierta.

Pentru că dacă nu poți ierta, nu poți iubi. Ori ceea ce crezi că este iubire, este un sentiment umbrit de supărare și resentimente. Și cred că aceasta este o lecție pe care toți trebuie s-o învățăm la un moment dat în viață – să facem loc iubirii, iertând.

Cum să ierți? Să lași în urmă trecutul, să uiți furia, supărarea, resentimentele, ura, judecata. Și cel mai important – să scapi de dorința ca lucrurile să fi fost altfel! Tot ce a fost, nu mai există decăt în mintea ta.

Acum, ceea ce poți să faci, e să te uiți înapoi și să spui „Ceea ce s-a întâmplat, a fost o lecție pentru mine. Chiar dacă nu înțeleg de ce a fost atât de dură, am încredere că Dumnezeu știe de ce, deci și eu sunt capabil/capabilă să aflu. Până atunci, las să plece tot ce mă împiedică să aduc iubirea și lumina în viața mea”.

Spune-o cu recunoștință!”, a povestit psihologul.

Citește și: Tu ai înțeles cu adevărat ce este dragostea? Sanda Diviricean ne spune cele 3 componente de bază ale acestui sentiment

Distribuie articolul: