Depresia e boala secolului XXI. Mulți nu știu ce este și care sunt cauzele acesteia. Mulți consideră că depresia e o stare peste care poți trece dacă zâmbești sau îți ocupi timpul cu ceva util. Ar trebui să vorbim des, în special, cu adolescenții, despre boala care ne poate afecta pe toți.

Am decis să facem lumină privind cele mai comune mituri despre depresie.  Am rugat-o pe psihologa și psihoterapeuta  în modalitatea Integrativă Consuela și fondatoarea portalui informațional de consiliere psihologică Respiro, Ana Niculăeș, să ne povestească despre cele mai frecvente mituri despre depresie.

Mit: Depresia nu e o boală este doar o tristețe temporară la situații din viața și oamenii ar trebui să se treacă peste.

Ana Niculăeș: Depresia este o stare emoțională anormală, o boală mintală care afectează gândirea, emoțiile, percepțiile și comportamentele într-un mod cronic. Când suntem deprimați totul ne întristează.

Depresia nu este mereu legată de un eveniment sau situație dificilă, pierdere sau alte schimbări. De fapt, poate să se manifeste fără cauze aparente.

Persoanele pot spune că nu au probleme în viața personală sau profesională, dar cu toate acestea se simt mizerabil. Deseori această tulburare psihică are la bază un dezechilibru la nivel de hormoni și neurotransmițători care afectează gândurile, emoțiile și comportamentul persoanei și poate fi tratată prin psihoterapie și tratament medicamentos în funcție de gradul de severitate.

Mit: Doar oamenii slabi și neputincioși suferă de depresie.

Ana Niculăeș: Adevărul este că nimeni nu este protejat și există riscul să trecem printr-un un episod depresiv dacă pierdem o persoană dragă, dacă ne despărțim de partener sau alte pierderi cum ar fi: locul de muncă, o prietenie, sentimentul de siguranță fizică sau emoțională.

Mit: Persoanele cu depresie pot să-și trateze singure boala prin forțarea lor de a fi mai pozitive.

Ana Niculăeș: Când persoană suferă de depresie, creierului îi este dificil să gândească pozitiv și să resimtă plăcere. Iată de ce dacă insistăm pe pozitivitate toxică nu facem nimic altceva decât să dăunăm și să descalificăm emoțiile. O depresie ușoară poate fi depășită fără psihoterapie și tratament medicamentos, dacă persoana are un suport social care să îi ofere susținerea necesară care i se potrivește. Totodată în cazul unei depresii moderate este recomandată psihoterapia pentru a evită să se agraveze, în timp ce în cazul unei depresii severe, de regulă, poate fi depășită cu tratament medicamentos și în paralel cu ședințe de psihoterapie.

Mit: Pe timpul bunicilor nu exista depresia.

Ana Niculăeș: De fapt depresia mereu a existat, cel mai probabil era mai rar întâlnită, pentru că bunicii noștri aveau o alimentație mai echilibrată și consumau produse naturale, aveau mult suport social și spiritual în comunitate și făceau mai multă activitate fizică.

Aceste mituri pot împiedica oamenii să își recunoască și să își trateze corect depresia. Este important să se înțeleagă că depresia este o boală, cu cauze complexe și care necesită tratament adecvat.

 

Distribuie articolul: