În societatea noastră, depresia nu e văzută ca o boală. Mulți cred că aceasta poate fi depășită dacă lucrezi mult și zâmbești. Depresia nu e o stare care se tratează prin muncă și voie bună. Depresia nu e o alegere! Există, de asemenea, o concepție greșită conform căreia cei cu depresie nu au niciun motiv să se simtă triști și ar trebui să fie capabili să își revină dacă au gânduri pozitive și fericite. Ne propunem să vă informăm prin a prezenta cele mai comune mituri despre depresie.

Depresia implică sentimente persistente de tristețe inexplicabilă, pierderea interesului pentru viață, scăderea poftei de mâncare, niveluri scăzute de energie, incapacitate de concentrare și stimă de sine scăzută. Este suficient pentru a ruina calitatea vieții cuiva și, pentru a înrăutăți lucrurile, există un stigmat nefericit în societatea noastră legat de depresie care îi face pe cei care suferă  să se simtă rușinați.

Depresia nu este o boală reală

Mulți oameni cred în mod eronat că depresia este o doar o stare pe care cineva o poate depăși. Persoanele care suferă de depresie sunt catalogate ca persoane cu caracter slab. De fapt, depresia este o tulburare complexă de sănătate mintală. Aceasta poate fi tratată. Dacă știți pe cineva care suferă de depresie, ajutați-l, ascultați-l. Tratați depresia ca pe o boală. Unui om care și-a rupt piciorul nu îi spuneți să alerge.

Antidepresivele vindecă întotdeauna depresia

Antidepresivele ajută, dar nu tratează complet depresia.  Aceste medicamente  modifică chimia creierului. Dar, pentru mulți oameni, antidepresivele nu sunt suficiente. Medicul  poate recomanda, de asemenea, psihoterapia. Din experiența proprie, vă pot zice că pastilele m-au ajutat. Important e să găsiți un medic în care aveți încredere și vă va prescrie un tratament potrivit. Important e să aveți răbdare și persoane care vă vor asculta și vă vor înțelege. Evitați stresul și mediile toxice pe cât e posibil .

Poți pur și simplu să-ți revii

E mitul care mă irită cel mai mult. Întrebarea dar de ce nu te bucuri de viață când trăiești bine? e atât de lipsită de bun-simț. Dacă ar fi atât de ușor, nu ar exista pastile antidepresive, psihologi și mii de studii. Depresia e o problemă reală. Trebuie să înțelegem că nimeni nu își dorește să treacă prin depresie și să simtă pe pielea lui consecințele nefaste ale acestei afecțiuni.

Unii oameni cred, în mod eronat, că aceasta se întâmplă atunci când îți permiți să te complaci în starea de tristețe. Ei pot crede că poate fi vindecată cu gânduri pozitive sau cu o schimbare de atitudine. Chiar mi s-a spus de multe ori: gândește pozitiv, nu te stresa, nu lăsa grijile să te afecteze.

În realitate, depresia nu este un semn de autocompătimire, slăbiciune sau lene. Este o afecțiune medicală în care chimia, funcția și structura creierului tău sunt afectate negativ de factori de mediu sau biologici.

Se întâmplă din cauza unui eveniment trist

Toată lumea are gânduri triste și stări în care se simt copleșiți. De exemplu, poți fi trist în urma morții unei persoane dragi sau când ai încheiat o relație. Astfel de evenimente  pot crește riscul de depresie. Dar depresia nu este întotdeauna cauzată de un incident neplăcut.

Depresia poate provoca perioade inexplicabile de deznădejde, tristețe și letargie. Depresia poate apărea brusc și inexplicabil, chiar și atunci când lucrurile  par să meargă bine.

Va trebui să iei antidepresive mereu

Durata de timp în care  se recomandă să le luați poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii. Este posibil să nu fie nevoie să iei antidepresive pentru tot restul vieții. În multe cazuri, medicul poate prescrie psihoterapie împreună cu medicamente. Această terapie te poate ajuta să înveți noi modalități de a face față provocărilor vieții și  poate diminua nevoia de medicamente în timp. În alte cazuri, administrarea de antidepresive pentru perioade mai lungi de timp poate fi cea mai bună alegere.

Depresia afectează doar femeile

Din cauza presiunilor sociale, mulți bărbați nu se simt confortabil să discute despre sentimentele lor sau să ceară ajutor. Ca urmare, unii oameni cred în mod eronat că depresia este o boală care afectează doar femeile.

Acest lucru este pur și simplu neadevărat. Femeile raportează mai frecvent simptome de depresie, dar aceasta îi poate afecta și pe bărbați. De fapt, poate avea consecințe grave pentru bărbați. Haideți să nu le mai cerem bărbaților să fie puternici. Multora li e rușine să spună ce simt și prin ce trec. Încurajează-i pe bărbații din viața ta să vorbească despre problemele pe care le au și sentimentele. Niciodată nu-l cataloga ca pe o persoană fără caracter dacă îți spune că suferă de depresie. Uneori, e nevoie de mult curaj ca să vorbești despre depresie.

Munca învinge depresia

Depresia afectează aproape una din șase persoane la un moment dat în viață. Da, munca te ajută când ești într-o stare de tristețe. Însă depresia e o boală, care trebuie tratată corespunzător. Munca, hobby-urile nu o vor trata. Suprasolicitarea poate fi de fapt un semn de depresie clinică, mai ales la bărbați.

E doar lene

Mulți oameni cred că cel care suferă de depresie e doar leneș. Lenea, deși aș folosi alt termen, e un simptom al depresiei. Dacă îi trimiți la muncă, nu îi ajuți. Trebuie să înțelegem că depresia e o boală. Nu îi spui unui om care are febră să lucreze ca să îi treacă. Depresia este o boală medicală, o problemă de sănătate legată de schimbările din creier. Ca și alte boli, ea se ameliorează de obicei cu un tratament adecvat.

În caz că suferi de depresie, adresează-te medicului tău de familie, vorbește cu cei dragi despre ce simți. În Republica Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală. Pentru mai multe informații, accesați site-ul sanatate-mintala.md.

Distribuie articolul: