Fiecare părinte își dorește tot ceea ce e mai bun pentru copilul său: să crească și să ajungă adult sănătos, fericit și educat. Fiecare zi este o adevărată provocare, avem sarcina de a lua tot felul de decizii care influențează foarte mult felul în care micuții se dezvoltă. Fiind parte din familie, copilul trebuie să aibă responsabilitatea de a efectua treburile casei, fără să primească bani pentru asta.

Ecaterina Moga, doctor în psihologie, este de părerea că un copil are nevoie de sarcini pentru a se dezvolta, astfel crește mereu cu tendința că pentru orice trebuiesă fie remunerat, lăudat sau promovat:

„O greșeală frecventă pe care uneori, ca și părinți, o admitem inconștient fără a da importanță mesajului pe care îl percepe copilul este: nu avem bani  sau  nu sunt bani. De fapt, un refuz este catalogat inadecvat, ca și o neputință, în mintea lui, acest mesaj este unul gol și fără sens, mai ales dacă el observă că părinții fac alt gen de cumpărături. Dacă eu îi spun copilului că nu am bani, dar în următorul moment procur ceva pentru casă, creez confuzie – copilul percepe ca o minciună. Corect este să explicăm copiilor ce este prioritar pentru noi și că există un mecanism pe care mama și tata îl folosește atunci când gestionăm finanțele”, a menționat psihologul.

doc.ro

 Un alt lucru important este să îi învățăm pe copii să facă distincția dintre moft și necesitate. Potrivit psihologului, acest proces va ajuta părinții nu doar pe moment să evite conflictele, dar și pe viitor să le formeze o gândire strategică în gestionarea finanțelor:

 Totodată, să considerăm că nu ține de copii ca să cunoască cât câștigăm și cum împărțim banii. Acest lucru îi induce la gândul că banii sunt infiniți în buzunarele noastre, iar refuzurile noastre sunt doar o respingere a noastră. Discutăm cu copiii în corespundere de vârsta lor și abilitatea de a percepe corect mesajul lucruri ce țin de: cât câștigăm, care este venitul familiei noastre, care sunt lucrurile ce ni le putem permite, care sunt limitele ce le avem, ce riscuri putem să ne asumăm, cât dăruim, cât economisim și pentru ce economisim. Implicați copilul în discuțiile financiare legate de bugetul familiei. Învață-l să administreze corect ceea ce are”, a mai spus Ecaterina Moga.

bani.md

O altă scăpare pe care o putem avea este lipsa de încredere privitor la administrarea banilor”

Dați-i posibilitatea să cumpere, să numere restul, să aranjeze banii. Eu îmi trimit copiii mei la cumpărături, facem lista cu ce e nevoie să achiziționăm. Da, uneori le dau să achite și cu cardul. De ce fac acest lucru? Deoarece vreau să le cultiv responsabilitatea față de bani și să îi învăț să ia decizii. O întrebare frecventă pe care o am în ședințele de consiliere este dacă e corect să le dăm bani sau să îi achităm pentru anumite responsabilități. Dați-le bani de buzunar, creați-le oportunități să câștige bani, dar în același timp ajutați-i să îi administreze inteligent”,  a adăugat Ecaterina Moga.

Totodată, psihologul atrage atenția asupra faptului că nu este corect să îi achităm pe copii pentru responsabilitățile și obligațiunile pe care trebuie să și le asume:

 În casă locuim toți, așa că facem curat, strângem patul, spălăm vesela etc. pentru astfel de lucruri nu venim cu remunerări financiare. Copilul are nevoie de sarcini pentru a se dezvolta, astfel crește mereu cu tendința că pentru orice e necesar să fie remunerat, lăudat, promovat. De obicei apare riscul de a crește tineri cu un comportament infantil care nu știu să persevereze decât condiționat. Învață-l să câștige, să economisească, să facă un buget al sau din banii lui. Dacă eșuează nu-l pedepsi, nu cultiva simțul vinovăției față de bani”, subliniază psihologul.

doc.ro

De la vârsta de 2 ani, putem începe să discutăm cu copiii listele de cumpărături atunci când mergem la magazine (acest lucru ajută enorm de mult la prevenirea tantrumurilor). Cu cât copilul devine mai conștient, îl învățăm să gestioneze propria pușculiță, banii pe care îi primește. E necesar să fim mult mai deschiși spre educația financiară a copiilor noștri dezvoltându-le competențe antreprenoriale”, a spus Ecaterina Moga.

„Încurajați copilul să economisească, să producă ceva, să viseze la o afacere sa”

„Ca părinte a trei copii, psiholog și expert în educație, îți sugerez să notezi pe o foaie de hârtie răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Ce competente ai vrea să dezvolți la copilul tău în ceea ce privește aspectul financiar?
  • Ce ai făcut greșit până acum în educația financiară a copilului tău?
  • Ce greșești tu în comportamentul tău financiar?
  • Ce poți să îmbunătățești în autoeducația ta financiară?
  • Cu ce începi educația financiară a copilului tău?

O dată ce vei reuși să dai aceste răspunsuri, vei face primul pas spre schimbarea viitorului familiei tale și a copiilor tăi. Nu uita că așa cum ne trăim zilele, așa ne trăim viața. Merită să investim frumos în perspectiva educațională a copiilor noștri, echipându-i  pentru viață”, a mai adăugat psihologul.

replica.ro